Skip to main content

Pagina 14

Uit liefde voor de kunst


Op 23 januari 1847, alweer 175 jaar geleden, namen de kunstschilders Hardenberg, Roelofs, Van Hove en de Weissenbruchs het initiatief om een Schilderkundig Genootschap op te richten voor het tekenen naar levend model, het bevorderen van de belangen van de beeldende kunst en het houden van kunstbeschouwingen. Aanvankelijk wilde men de nieuwe vereniging Assiduitas (aan kunst en vriendschap gewijd) noemen, maar het is uiteindelijk Pulchri Studio (voor de beoefening van het schone) geworden. 

Tijdens de oprichtingsvergadering werd besloten dat Bart van Hove als voorzitter, Hendrik Michaël, secretaris en Johannes Bosboom als penningmeester het bestuur zouden vormen. Huib van Hove en Reinier Craeyvanger werden benoemd tot commissaris voor de tekenavonden. Inmiddels is Marieta Reijerkerk de 32e kunstenaar die verkozen is tot voorzitter van Pulchri Studio. Dit gaat Pulchri Studio groots vieren, samen met haar Haagse stadgenoten. Van 1 tot en met 23 oktober organiseren zij een grote happening die gratis voor iedereen toegankelijk zal zijn. Er zullen verschillende exposities zijn die hetzij terugkijken, vooruitkijken dan wel stil staan bij het heden. 

In vier expositieruimten in het monumentale pand aan het Lange Voorhout 15 zullen evenzoveel jubileumexposities worden gehouden. Aan de eerste tentoonstelling doen kunstenaars mee die al meer dan veertig jaar professionele kunstenaars zijn. Een soort hommage aan hun bijdrage aan de kunst. Een tweede tentoonstelling belicht het heden aan de hand van selfies. Kunstenaars die zichzelf uitbeelden in foto´s, schilderijen, tekeningen, beelden etc. Een derde expositie richt zich op nieuwe media, visual art met gebruikmaking van hedendaagse techniek. Het thema van deze expositie is de toekomst, met als kern een nieuwe generatie van videokunstenaars. Tevens wordt er bij deze pop-up interactieve presentatie een podium gegeven aan Hagenaars die met een eigen beamer zelf in de grote Mesdagzaal willen projecten. De vierde tentoonstelling gaat over en wordt georganiseerd door jonge vrouwelijke kunstenaars. Ondanks de emancipatie zijn vrouwelijke kunstenaars nog te veel ondervertegenwoordigd in de kunstcollecties van zowel musea als particulieren en instellingen. Om het extra spannend te maken wordt deze vierde tentoonstelling mede georganiseerd door een jonge muzikante die onlangs afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en er doen verschillende alumni van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag mee. 

Hoogtepunt van deze feestmaand wordt de uitreiking van het boek Pulchri Studio 175 jaar tijdens de opening op 1 oktober 2022. Pulchri Studio wil graag het eerste exemplaar aanbieden aan een bekend persoon die de kunst een warm hart toedraagt. Het jubileumboek vertelt de geschiedenis van 175 jaar Pulchri, waarvan de laatste zestig jaar verteld wordt door mensen die een deel van deze naoorlogse geschiedenis zelf hebben meegemaakt. Ook wordt uitgebreid stil gestaan bij alle Haagse kunstprijzen en haar roemruchte winnaars. Uiteraard wordt er ook aandacht geschonken aan de oude geschiedenis van Pulchri Studio, maar het is Pulchri Studio met name te doen om verhalen uit de eerste hand op te tekenen. Aan het boek werken mensen mee die of kunstenaar of kunstliefhebber zijn, al dan niet lid van Pulchri Studio. 

Tijdens de tentoonstellingen worden er bijeenkomsten georganiseerd waarbij een deel van de deelnemende kunstenaars vertellen over kunst en hun kijk op de kunstwereld. Het plan is om de exposities te laten begeleiden met muziek en literatuur, zodat het geheel een feest wordt van kunst in woord en geschrift en een genot om te zien en te horen. Het boek met verhalen over de kunstbeleving in Den Haag is complementair aan alle activiteiten en veel van de geïnterviewde kunstenaars doen ook mee aan de exposities. Zo komt de recente geschiedenis tot leven. 

Het grote feest staat gepland op 22 oktober 2022 en in de maanden voor en na de feestmaand zijn er allerlei activiteiten die deze mijlpaal markeren. Heel Den Haag is welkom!

 


Details

 • Schrijver

  Michael Toorop
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  Gevel gebouw - Edit Anne Reitsma Fotografie
 • Editie

  2-2022

Meest gelezen artikelen