Skip to main content

Loosduinen, honderd jaar bij Den Haag


Wat een geluk dat we de ambtsketting van burgemeester Hovy hebben verworven als Loosduins museum. Niet alleen leuk voor ons dorps­museum om te tonen, maar we hebben deze ketting ook daadwerkelijk kunnen gebruiken. Na 99 jaar werd de ketting geschonken aan het museum en konden we deze weer om het hoofd van Hovy hangen, waar de ketting behoorde.

Zoals u mogelijk weet, is het 100 jaar geleden dat ons dorp Loosduinen haar zelfstandigheid verloor. Dit gebeurde in 1923 op 1 juli. Voor sommigen van de ‘dorpsbewoners’ nog steeds een groot verlies, maar ja met een krappe meerderheid is er toch voor gekozen om een aansluiting te zoeken bij Den Haag. De bruidsschat was zo verleidelijk; dat kon niet geweigerd worden door een financieel armlastig dorp.

Terug naar de burgemeestersketting van Hovy. Er is een nieuwe tentoonstelling ingericht in het Loosduins museum en we hadden besloten om dit feestelijk te openen. Hiervoor was de burgemeester van Den Haag gevraagd en hij accepteerde deze uitnodiging. Wat een grote verrassing was het voor de burgemeester dat hij halverwege de brug gestopt werd door Pjer Wijsman, de voorzitter van het museum en een luidruchtige, opstandige groep Loosduiners. Burgemeester Hovy kon niet aanwezig zijn en had aan de voorzitter gevraagd om de officiële handeling te verrichten.

Burgemeester Van Zanen moest zijn ‘Haagse ketting’ afgeven en met de ketting van Hovy om zijn nek, werd de Haagse burgemeester ‘Patijn’ omgetoverd tot de dorpsburgemeester van Loosduinen, nummer 9 in de rij der Loosduinse burgemeesters. (Een uitleg is nodig: burgemeester Patijn was in 1923 de Haagse burgemeester en Loosduinen als zelfstandig dorp heeft acht burgemeesters gekend). Door het onthullen van een bordje met de naam ‘gemeente Loosduinen’ kreeg de dorpsburgemeester van de meute vrije toegang tot het museum.

Aangekomen bij het museum werd de dorpsburgemeester feestelijk onthaald. Eenmaal binnen, het was gezellig druk, werd de Loosduinse burgemeester toegesproken en werd hem gevraagd om de ambtsketting af te doen en om te hangen bij Hovy. Zijn buste staat in de vitrine en de ambtsketting is nu voor iedereen te bewonderen. Snel werd de Haagse ambtsketen omgehangen. De laatste Loosduinse burgemeester is niet meer en de Haagse burgemeester dhr. van Zanen kwam, zag en overwon; geaccepteerd door de bewoners van Loosduinen.

Uit zijn toespraak bleek hoe trots de burgemeester is op de Loosduiners, met een eigen geschiedenis en een samenhorigheid die te prijzen is. Hij brengt graag een bezoek aan dit stadsdeel, zeker als er ook nog iets te vieren is. Hij eindigde zijn toespraak met het aanbieden van een cadeau. Een officiële bevestiging van het opnemen van het Loosduinse wapen in het boek der heraldiek. Een bestaansrecht dat we nog steeds hoog in het vaandel hebben staan!

Als dank voor zijn aanwezigheid en na opening van de tentoonstelling, had de voorzitter een kleinood voor de burgemeester. Een penning, die speciaal gemaakt is voor 100 jaar horend bij Den Haag. Op de penning staat ‘Loosduinen 100 jaar inlijving’. Zo kun je het ook noemen!


Details

  • Editie

    6-2023

Meest gelezen artikelen