Skip to main content

Haagse ‘jongens’ halen herinneringen op

Samen met Ernst van der Kleij kwam ik met opgevoerde MV50 Puch op 12 juli 1974 aan in het Franse Matour, Bourgogne. Nu vijftig jaar later maakten we, weliswaar niet met de Puch maar met een Saab cabrio, een zogeheten ‘memory lane, a trip down’, een pelgrimage, een gezamenlijke reis naar het verleden. 

Begin juli kwamen we aan in Matour waar we een paar dagen verbleven in een ‘Chalet’ van de Camping om oude vrienden te ontmoeten en herinneringen op te halen.

Hotel du Centre

We kennen elkaar al vanaf de lagere school in Den Haag. Mijn oudste broer Andre was met medeleerlingen en docenten van de middelbare school, het Haagse Sint Jans College in de jaren zestig met de Puch naar de Ardèche gereden. Dit had zoveel indruk gemaakt dat ik dit vaak besprak met Ernst. Om naast school wat geld te verdienen hadden we een krantenwijk (de Haagse krant). Tijdens het wachten op de vrachtwagen die vanuit de drukkerij naar het distributiecentrum op de hoek van de Renswoudelaan en de Rhenenstraat zou komen, kwam Ernst met het idee om de Ardèche-trip ook te maken. De Ardèche bereikten we echter niet. Op weg via N-wegen daar naartoe, kwamen we na lange drie dagen tegen de avond vermoeid aan in Matour en werden we ontvangen door Jean-Yves Canard van het hotel du Centre met een glas Orangina. Vanuit een radio in het café galmde de hit Waterloo van ABBA. Wij voelden ons enigszins als Dennis Hopper en Henry Fonda die een dorp inreden in de film Easy rider. Het was Jean-Yves die direct begon over het verlies van de finale van Nederland tegen Duitsland in het WK en de uitmuntende prestaties van Johan Cruijff, maar die ons daarna al snel wees op de nieuwe gemeente camping de Matour naast het al bestaande zwembad.

Hans van Mierlo

De camping was net opgeleverd en werd beheerd door een student uit Parijs. Er stond niemand, behalve een andere Nederlander, de bekende Haagse politicus Hans van Mierlo van D66, die daar met zijn twee zonen in de hoek van de camping zijn tent naast de witte Volvo Amazone had opgezet. Met hem hebben we leuke gesprekken gevoerd. Matour was met de vele winkeltjes nog volop in beweging/bedrijf. Daarbij waren er veel leeftijdgenoten met wie Ernst en ik al snel in contact kwamen. Vooral zonen van de families Albert, Canard en Dassonville. Wat volgde is geschiedenis: etentjes bij mensen thuis, een Beaujolaistocht, excursies naar chateau de Biron, Macron, La Clayette, Cluny et cetera. Kortom, het was zo leuk dat we besloten enkele weken in Matour te blijven. Vele vrienden van toen zijn inmiddels uit Matour vertrokken, met enkelen hebben we nog contact. Nu ontmoetten Ernst en ik elkaar weer onder het genot van glaasjes wijn in
het ‘centrum’.


Details

  • Schrijver

    Marcel van Duijn
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Ernst van der Kleij en ikzelf op onze puchs, in 1974
  • Editie

    15-2024

Meest gelezen artikelen