Skip to main content

Pagina 3

Opsporing verzocht: glasraam Eltheto Wijkgebouw


Bij de bouw van de Bethlehemkerk en het Eltheto gebouw in 1932 aan de Laan van Meerdervoort heeft de Haagse kunstenaar Jan Th. Giesen samen met de latere koster Henk Japin de glasramen vervaardigd die met name te zien waren in het Eltheto gebouw. In dit laatste gebouw zijn thans nog steeds een zevental kleinere ramen te bewonderen in de muur naar de straat en het trappenhuis. Bij het vergroten van de grote zaal in 1964 moest echter een groot raam van ongeveer 4 x 15 meter komen te vervallen.

In het verslag van het kerkbestuur van 17 december 1964 is te lezen dat dit overtollig raam zou worden aangeboden aan het Gemeentemuseum te Den Haag, de architect van de verbouwing de heer Landman, of de aannemer de heer H. van Eesteren. Na de verwijdering heeft echter niemand meer iets van dit raam vernomen en in gesprekken met nabestaanden is ook geen duidelijkheid gekregen over de verblijfplaats.

Gezien de afmetingen is het een imposant raam, dat zeker als cultureel erfgoed aangemerkt mag worden. De stichting Jan Giesen is dan ook sinds enige jaren op zoek naar dit raam, echter zonder resultaat. Er moeten in Den Haag en omgeving zeker mensen (senioren) te vinden zijn die iets over de verblijfplaats kunnen vertellen of mensen die het na 1964 ergens hebben gezien. De enige foto in het bezit van de stichting is een zwart-wit foto uit het Haagse dagblad Het Vaderland van 26 oktober 1932, met een verhaal over de onthulling door Ds. Straatsma. Wij denken dat er meerdere foto’s moeten bestaan die gemaakt zijn gedurende het gebruik van het wijkgebouw in de periode 1932-1964, mogelijk zelfs foto’s in kleur! Ieder stukje informatie, hoe klein ook, en iedere foto zijn welkom bij de stichting Jan Giesen en de Rijksdienst voor het cultureel erfgoed, om dit stuk unieke kunst voor de toekomst vast te leggen en mogelijk zelfs geheel of gedeeltelijk terug te vinden. Als beloning stelt de stichting enige exemplaren van de monografie van Jan Giesen beschikbaar.

 

 


Details

  • Schrijver

    Jan Roedoe
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

  • Editie

    8-2020

Meest gelezen artikelen