Bloeiend Westduinpark
De lente trekt zich gelukkig helemaal niets van corona aan. Die doet gewoon zijn ding! En juist op dit soort momenten ben ik extra dankbaar dat er in Den Haag genoeg mogelijkheden zijn, ook in deze corona-periode, om van de lente te genieten. We kunnen op het strand, langs de zee lopen of een mooi park bezoeken, zoals het Westbroekpark, Zuiderpark, Clingendael of Solleveld! Zelfs op het Lange Voorhout wordt het voorjaar ingeluid met bloembedden vol krokussen. En later in het seizoen staan de bomen in de bomenbuurt vol met roze bloesem!
Je hoeft echt niet ver te reizen om van dit natuurschoon te kunnen genieten. Ook in het Westduinpark zie je nu al van alles gebeuren, tenminste als je de moeite neemt om goed om je heen te kijken. Dit prachtige gebied ligt in Den Haag en ik loop er dan ook bijna iedere dag. Daarbij moet gezegd worden dat ik er niet ver vandaan woon. De sneeuwklokjes zijn alweer zo goed als verdwenen en hebben plaats gemaakt voor de Oosterse sterhyacint en als je heel goed kijkt, kun je zelfs de kleine veldkers ontdekken; zo mooi hoe de piepkleine, witte bloemetjes uit hun rozetten ontspruiten. Het is overigens een wintergroente en bevat veel vitaminen. De duinen krijgen een geel accent door onder andere de mahoniastruiken, het gewoon speenkruid en het voorjaarshelmkruid. Volgens de Rode Lijst is dit in Nederland een zeldzame soort. Bijzonder om te weten dat je er in het Westduinpark zo ongeveer over struikelt!
De eerste bloesems zijn die van de kerspruim en van de iep. Wat later in het seizoen komen daar dan natuurlijk de sleedoorn en de eenstijlige meidoorn bij. Laatstgenoemde is de boom waar Meijendel naar is vernoemd. Uitzonderlijk mooi vind ik de bloesem van de zeldzame weichselboom; ik heb er vier kunnen ontdekken in het park. Het geeft één grote witte pracht en je wordt helemaal meegezogen in de heerlijke geur die doet denken aan amandelen. Een buitengewoon mooi bloempje is de sneeuwroem, je hebt ze in het groot en klein. Samen met hondsdraf en grote ereprijs zorgen deze bloemen voor meer blauwe en paarse tinten in het duin.
Eigenlijk is er zoveel te zien in het Westduinpark. Ik had er geen idee van, totdat ik noodgedwongen het hardlopen moest laten. Als alternatief ben ik toen gaan wandelen, notabene in hetzelfde gebied. Tijdens het wandelen heb je de tijd om goed om je heen te kijken en zie je natuurlijk veel meer dan als je hardloopt en ik was verbaasd en blij verrast met de enorme hoeveelheid flora in de duinen en de verscheidenheid hiervan. Daardoor ben ik op een andere manier gaan kijken en besloot al het moois dat ik onderweg tegenkwam, vast te leggen en in kaart te brengen met behulp van fotografie. Van het één kwam al snel het ander, want met alleen een plaatje ben je er niet. Daar moet ook nog een naam en een verhaal bij. Determineren dus en dat blijkt geen sinecure. Als leek zonder enige botanische kennis weet je dan echt niet wat je overkomt. Zoveel foto’s en geen idee waar je moet zoeken.
Gelukkig vond ik enkele websites waar de flora is ingedeeld op kleur tijdens de bloei. Ook kwam ik terecht bij mensen die reeds bekend waren met de flora van het duin en via een artikel over de wegdistel ontmoette ik een ecologisch en botanisch onderzoeker in de buurt van Nijmegen. Die heeft mij echt enorm geholpen en bovendien gewezen op de website Waarneming.nl. Een aanrader voor eenieder die planten op naam wil brengen! Het is dan wel zaaks dat je naast het nemen van een foto van de bloem, ook blad, steel en de gehele plant fotografeert. Het ging niet meteen van een leien dakje. Grote frustratie leverde de enorme hoeveelheid ‘paardenbloemen’ (composieten met lintbloemen) en de schermbloemigen als fluitenkruid en peen op. Moeilijk om al die verschillende soorten binnen die groepen thuis te brengen. Dat is dan ook niet altijd gelukt. Tijd om te accepteren dat je ook niet alles kan weten!
En toen had ik al die foto’s met de juiste namen… wat kon ik daarmee doen? Ik wilde ze delen met zoveel mogelijk mensen. Mensen enthousiasmeren om zelf op pad te gaan. Daarom heb ik een website gemaakt. Gekozen is voor een toegankelijke en speelse opzet. Geen wetenschappelijke detailinformatie maar leuke feiten en weetjes, en antwoorden op tal van vragen: Is de plant al dan niet giftig? Kun je er pastasaus van maken? Waar kun je de plant voornamelijk vinden? En waar komt de naam vandaan? Omdat indeling op kleur mij goed heeft geholpen bij het zoeken, heb ik de planten op deze website ook gerubriceerd op kleur van de bloei.
Natuurlijk is de lente hét jaargetijde waarin veel planten in bloei staan. Maar het zal je verbazen hoe het Westduinpark ook in andere jaargetijden bloei kent. Je moet het wel willen zien. Zoals bijvoorbeeld het mooie stekend loogkruid in september, dat vanwege het hoge kaliumgehalte vroeger werd gebruikt bij de productie van glas. Zelfs in december vind je nog het bezemkruiskruid, gekroond met gele bloemen en de paarse dovenetel bloeit het gehele jaar door! Ik zou zeggen: trek de wandelschoenen aan en neem eens een kijkje in het Westduinpark of laat je eerst inspireren op www.bloeiendwestduinpark.com waar je zelfs een boekje vindt dat onderweg mee kan!
Alle foto’s komen uit het persoonlijk archief van Monica Hoogduin.
Details
-
Schrijver
Monica Hoogduin -
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. -
Fotobijschrift
Boerenkrokus -
Editie
6-2020