Feestdagen in zicht
Begin december zit ik in mijn werkkamer en heb via mijn zolderraam een somber, regenachtig uitzicht op het winkelcentrum achter mij, waar nog geen feestverlichting te bespeuren valt. Moeilijk om met de corona-maatregelen in het hoofd nu al in de kerststemming te komen. Mijn gedachten dwalen af naar de jaren zestig van de vorige eeuw en ik sla mijn fotoalbum open op een foto die onlangs op Facebook verscheen op de pagina ‘het verleden van Morgenstond’, helaas zonder vermelding van de maker. Wel dat de foto gemaakt is in 1962 en dat de feestdagen in zicht zijn. Het winkelcentrum was toen nog gedeeltelijk in aanbouw. Wat is er veel te zien op deze foto die ons meeneemt naar de goede, oude tijd…
Er is nog sprake van de oude situatie met de hoofdweg tussen de Hengelolaan en Melis Stokelaan en links de ventweg met daartussen diverse kiosken. Op de voorgrond zien we een ventwagen van het type Spijkstaal van broodbakker Hus, die door heel Den Haag vele filialen had en ook overal broodverkopers aan huis. De bakker staat met een paar klanten af te rekenen. Aan de rechterkant zien we de supermarkt van Albert Heijn en verderop het grote pand van V&D dat destijds de blikvanger en publiekstrekker van de Leyweg was. Voor de Hema stond altijd een groentekraam waar mijn moeder met kerst haar groenten ging halen. Later kwam Leo Reysbergen met zijn groentezaak de Leyweg verfraaien en hij werd voorzitter van de winkeliersvereniging. Naast zijn groente was zijn aanpalende notenbar befaamd.
Bij Jamin werden de lekkerste ijsjes verkocht, zoals het dubbeldikke roomijs met twee wafeltjes. Die braken vrijwel altijd zodat je na het verorberen van het ijsje altijd eindigde met kleefhanden. Midden op de foto zien we de kiosk van kolenhandel v.d. Kolk. Helemaal achteraan, voorbij V&D en aan de overkant van de Hengelolaan is de bioscoop Euro Cinema in aanbouw. Als symbolische afronding van de bouw van het winkelcentrum werd deze bios-coop op 25 september 1963 feestelijk geopend door koningin Juliana en prins Bernhard. Als eerste film werd Lawrence of Arabia getoond. De foyer bevond zich in een aanbouw boven de Hengelolaan, maar ook V&D kreeg een gezellige koffiecorner, met voor de grote ramen tafels met krukjes waar je het publiek voorbij zag schuiven, drukdoende met de aankopen voor de feestdagen.
Verder waren op de Leyweg verschillende bakkers te vinden. Bakker Mooiman, Aad de Groot, van Velzen en Van Kempen (die er nog steeds is). Verder had je de slagers Karremans, Van Beek en Van der Sijde, groentehandels zoals Van der Ploeg, drogisterij De Leeuw, parfumerie Gracia, Desiree en Kuhn en diverse juweliers, fotozaken en schoenwinkels zoals Krol en Van Haren. Naast de koopavond die, in tegenstelling tot veel gemeenten, op de donderdagavond plaatsvond, verscheen in 1973 een wekelijkse markt op dinsdag. Na het verdwijnen van V&D vond daar een grote verbouwing plaats en werd de markt verplaatst naar het voorplein van ex-V&D.
Voor oud-Hagenaars zoals ondergetekende is de historische sfeer van de Leyweg verdwenen. Er is geen autoverkeer meer, wat het winkelcentrum ten goede komt, maar het verdwijnen van V&D en de komst van allerlei ondernemers in het eens zo sfeervolle pand en het invoeren van betaald parkeren heeft het winkelcentrum voor mij geen goed gedaan. Voor de moderne bezoekers zal het huidige winkelcentrum zeker aanspreken. Mocht de maker van de foto zich melden, dan zal dat zeker in de volgende Haagse Tijden worden vermeld. Voor nu: fijne feestdagen allen!
Details
-
Schrijver
Ruurd Berendes -
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. -
Fotobijschrift
Leyweg winkelcentrum in 1962 met de feestdagen in zicht -
Editie
26-2021