Mijn jeugdjaren bij C.J.M.V. Rustenburg
Wat heb ik ontzettend leuke herinneringen aan diverse activiteiten van C.J.M.V. (Christelijke Jonge Mannen Vereniging) Rustenburg Den Haag. Ik woonde toen in de Harderwijkstraat 293 en later op de Copernicuslaan 8. En ik zat op de lagere school aan de Nijkerklaan (Theo Thijssenschool). Als klein jochie nam ik elke zaterdag met veel enthousiasme deel aan het op de Apeldoornselaan door C.J.M.V. georganiseerde spel van een bemanning op de schepen Oranje, Zuiderkruis e.a. We speelden dan dat we tochten met de schepen over de wereldzeeën maakten en kropen in de vermomming van de bemanning (kapitein, stuurman en matroos). Dit aan de hand van geknutseld materiaal en foto’s. We lieten onze fantasie de vrije loop. Wat konden we in die tijd met weinig middelen heerlijk spelen!
Ook ging ik in deze jaren vijftig diverse keren mee met de leuke zomerkampen die C.J.M.V. in ons land organiseerde. Nog heel goed herinner ik mij het zomerkamp in Maarn in 1958, waar ik als onwetend ventje door de kampleiding naar het dorp werd gestuurd om een plintenladdertje te kopen. Wat stond ik voor gek in de huishoudwinkel in het Dorp Maarn. Ik schaamde me rot. Toen ik wat ouder was, ging ik ook als begeleider mee en mocht onder andere de dagopening en sluiting van het zomerkamp verzorgen door de vlag te hijsen. In de keukentent werd er altijd heerlijk gekookt door de leiders en leidsters. Verplicht meehelpen met de piepers jassen, daar ontkwam je niet aan.
Wat hadden we ’s nachts een lol in de zespersoons tentjes. Aller-lei sport- en spelactiviteiten stonden op het programma. De speurtochten waren mijn favoriet. Erg jammer was altijd weer het vertrek met de bus aan het einde van de heerlijke twee weken zomerkamp, maar we troostten ons met de gedachte dat we volgend jaar weer met het zomerkamp zouden meegaan.
Om nog maar te zwijgen over de gezellige middagen en avonden in het clubhuis van C.J.M.V. aan de Heelsumstraat. Dit was eigenlijk opgezet om de jeugd wat van de straat te houden, omdat de activiteiten door veel jongens en meisjes werden bezocht. Veelal zaten zij ook bij elkaar op scholen in de buurt. In dit clubhuis trad ik ook vaak op met mijn allereerste bandje The Dutch Skiffle Rockers, waar onder andere mijn vriend Herbert Reinderhoff deel van uitmaakte. Met hem heb ik nog steeds leuk contact.
Er werd naar muziek geluisterd, er werden spelletjes gedaan en gedanst, vaak op muziek van een live band. Ik heb in deze krant meerdere keren iets gelezen over de Fatimakerk aan de Escamplaan. In de kelder daarvan traden we met veel succes met ons bandje op. Muziek uit de jaren vijftig, zestig en zeventig heeft voor mij tot op heden altijd een belangrijk deel van mijn leven uitgemaakt. Dit als muzikant in diverse rock ’n roll groepen (waaronder The Rhythm Shakers en The Thunderbeats). Ook het organiseren van avonden en concerten met ‘sound of the 50ties, 60ties en 70ties’ live optredens van beroemde bands uit die tijd (onder andere in discotheek Locomotion Zoetermeer). Maar wellicht schrijf ik hierover later nog wel eens een stukje.
Een ander hoogtepunt uit de door mij beschreven jeugdjaren waren wel die in de jaren zestig door de C.J.M.V. georganiseerde 11-daagse Rijn-Neckar reizen, waaraan ik een tweetal keren heb deelgenomen. Hiervoor werd het moederschip de Eljo gecharterd onder de bezielende leiding van schipper ‘Oom Leen’ en ‘Tante Cor’. Het was een vernuftig omgebouwd vrachtscheepje met bovendeks een groot dagverblijf en zonnedek.Wij overnachtten hier in eenvoudig ingerichte hutten op het bovendek. Heel bijzonder is dat ik bij toeval enkele jaren geleden op Facebook een advertentie tegenkwam waar de nog steeds bestaande Eljo, wel ontdaan van een deel van de opbouw, te koop werd aangeboden. Inmiddels ben ik er ook achter gekomen dat het schip volledig gesloopt is.
Tijdens deze bootreizen gingen wij uiteraard regelmatig van boord en bezochten de fraaie aan de Rijn en Neckar gelegen plaatsen. Het waren onvergetelijke vakanties waaraan een vijftigtal C.J.M.V.’ers deelnamen. Ik heb nog een foto gevonden van een van twee bootreizen waaraan ik heb deelgenomen, waar alle deelnemers van de reis op staan. Vol verrassing werden we getrakteerd op een heerlijk diner in het prachtige, romantische Heidelberg. Dit zorgde voor een geweldige afsluiting van de zeer geslaagde bootreis. Het zou natuurlijk erg leuk zijn als er nog eens een reünie kwam van deze reizen en zomerkampen en wellicht ook van de avonden in de clubhuizen van C.J.M.V.
Tot slot zou ik zeker niet op de laatste plaats een tweetal mensen willen noemen die vele beschreven activiteiten onder hun bezielende leiding mogelijk hebben gemaakt. Allereerst Ome Joop Deierkauf, secretaris van de C.J.M.V. Federatie en Piet Taal, de grote promotor van vele genoemde activiteiten, met wie ik een speciale band had. Sinds de oprichting in 1950 heeft C.J.M.V. vele duizenden mensen uit het hele land een fijne en goedkope vakantie bezorgd met hun onvergetelijke
activiteiten.
Details
-
Schrijver
Ruud van Wijngaarden -
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. -
Fotobijschrift
Afsluiting van onze bootreis in Heidelberg -
Editie
5-2023