Skip to main content

Restaurant Sophie - Kasteel De Wittenburg


Barones Sophie Adrienne Sloet van Oldruitenborgh en Jonkheer Speelman

Op zaterdagavond gaan we eten bij Restaurant Sophie in Kasteel De Wittenburg. Voor ons een beetje afgelegen in het zuiden van Wassenaar. Maar met de taxi is het heel goed te doen. Je wilt tenslotte wat drinken en voor een tientje of vier heen en weer krijg je geen gedonder... Aan het einde van een bijzonder lange oprijlaan komen we aan bij het kasteel. Rond 1900 gebouwd door architect J.J. van Nieukerken (overgrootvader van onze vriend en buurman Johan), in opdracht van Sophie Adrienne barones Sloet van Oldruitenborgh en haar echt-genoot Jonkheer Speelman. 

Las Vegas maar geen gokje...

We worden welkom geheten door een heel vriendelijke dame die ons naar onze tafel brengt in de uiterst sfeervolle en mooi ingerichte eetzaal onder het kasteel met uitzicht op de tuin. Even later komt chef Jim Boctor aan tafel en onder het genot van bubbeltje van Simonsig uit Zuid-Afrika vertelt hij zijn verhaal. Barones Sophie en haar man waren zeer reislustige types en trokken samen over de hele wereld. Al snel besloot Jim dat het restaurant een interna-tionale menukaart moest, en net als Sophie en haar ega ook een wereldreis zou gaan maken. De kaart werd door Jim geschreven tijdens een inspiratiereis naar Las Vegas. Geen gokje hoor maar zeer wel overogen keuzes zoals zal blijken in de loop van de avond. De kaart is best uitgebreid met 7 cocktails,  9 voorgerechten, 6 hoofdgerechten, diverse side dishes, 4 desserts en het Sophies Tasting menu (ook vegetarisch!). Jim gaat ons verwennen met een uitgebreide reis door deze wereldkaart van Peruaans tot Chinees.

Reis door deze wereldkaart

Als eerste komen twee gerechtjes op tafel. Ceviche van kingfish (leche de tigre, radijs, guacamole, zest van buddha finger) en Disco Shrimp (gamba’s gefrituurd met kroepoek, mango-chilisaus). Een plaatje dat ons goed smaakt. We drinken er een Riesling van Prinz bij. Dan komt China meets Mexico (Siu mai dim sum met gepocheerd kwarteleitje met een soya-jalapeñosaus). Ook lekker en mooi. Een Pinot Grigio van Elena Walch maakt het compleet. Dan is het Iberisch schiereiland aan de beurt met Taste of Spain (Coquille met een fantastische pata negra en sinaasappel-compote), Marcello had er wel twee gewild, zo lekker. Als hoofdgerecht iets Europees. Flat iron steak (malse rundersukade steak met gerookte knoflookjus, bospaddenstoelen, geserveerd met hasselback roseval aardappelen parmezaan). De rode wijn, een Malbec uit Argentinië, past uitstekend bij perfect gebakken stukje rund. Het dessert heeft dan weer een oosterse touch; fruit van het seizoen aardbeien met pretzelijs, pandan crème brûlée met goela djawa-ijs en een kletskop met een heerlijk dessertwijntje.

Exclusief voor iedereen

De zaak zit inmiddels behoorlijk vol met gasten uit Den Haag, Wassenaar en mensen die in het hotel logeren. Wij zeggen, verwen jezelf eens en ga in dit kasteel genieten van een uitstekende maaltijd in een bijzondere en chique omgeving. In een andere recensie over deze zaak stond Restaurant Sophie “exclusief voor iedereen”. We zijn het hier roerend mee eens!

Op een rijtje

Restaurant Sophie

Landgoed de Wittenburg 1, Wassenaar

+31 70 5151 500

wittenburg.nl/restaurant

woensdag t/m zondag 17.00 - 23.00 uur

vanaf mei ook lunch op zaterdag en zondag vanaf 12.00

Cocktails vanaf € 9,50

Voor vanaf € 12

Hoofd vanaf € 23

Dessert vanaf € 9,50

Sophie’s Tasting € 65 of € 60 voor vega


Details

  • Schrijver

    Marcello & Els
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Jim
  • Editie

    07-2024

Meest gelezen artikelen