Drie Haagse kunstenaars met dezelfde achternaam
Johannes Gottfried Goeting oftewel Jan, zoals hij werd genoemd, is op 30 maart 1918 in Den Haag geboren. Zijn vader had een sigarenzaak, Het Wapen van Leiden genaamd, op het adres Badhuisstraat 166. Op zondagmiddag tegen vijf uur stond hier altijd een groepje mannen voor de etalage omdat hij als enige in de buurt de voetbaluitslagen bekendmaakte. Jan wist op jonge leeftijd al dat hij kunstenaar wilde worden, ook al wezen zijn ouders hem erop dat dit betekende dat de kans groot was dat hij een armoedig bestaan tegemoet ging.
In 1923 ging Jan naar de Bethelschool op het toenmalige adres Hoge Prins Willemstraat 22 en vervolgens ging hij naar de MULO in de Neptunusstraat. Van 1878 tot 1968 was op het huidige adres Neptunusstraat 90 – 92 inderdaad de eerste openbare MULO van Scheveningen gevestigd. In 1935 behaalde hij de Akte van bekwaamheid voor Huis- en Schoolonderwijs in het ‘handteekenen’. Hierna volgde hij een avondopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Op 20 oktober 1943 trouwde hij met Catharina en drie jaar later werd hun zoon Joep geboren. Verreweg het grootste deel van zijn leven heeft hij op het adres Van Imhoffstraat 39 gewoond. Overigens was hij niet de enige bekende Hagenaar die in de Van Imhoffstraat heeft gewoond, ook de schrijvers E. du Perron en Willy van der Heiden hebben in deze straat gewoond, maar dit terzijde. Jan is zowel op de Koninklijke Academie als op de Vrije Academie docent geweest. In 1947 werd hem de Jacob Marisprijs toegekend. Hij heeft studiereizen naar Spanje, Italië en Zuid-Frankrijk gemaakt. Hij was zowel lid van de Kunstkring als van Pulchri Studio en hij wordt tot de groep gerekend die aangeduid wordt met de naam De Nieuwe Haagse School. Op 20 september 1984 is Jan Goeting in Den Haag overleden.
Catharina Godefrida Theodora Eliza Stultiëns
Catharina, ook wel Toos genoemd, is op 7 juni 1912 in Den Haag geboren. Ze heeft als kind op de Schenkkade gewoond. Ook zij was leerling van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in onze stad. Vanaf 1943 werd de naam Goeting aan haar eigen achternaam, Stultiëns, toegevoegd. Naast technieken als grafiek, aquarel en pastel, maakte ze wandkleden. Zo kreeg ze opdrachten voor een wandkleed in het Congresgebouw en in het Bronovo ziekenhuis. In het provinciehuis van Middelburg hangt een wandkleed van zeven bij vier meter! Om zo’n groot kleed te kunnen maken, stond er in hun huis een lange tafel. Aan het plafond hing een constructie waar een deel van het kleed in opgerold kon worden. Ze ging uit van een stramien waarop met gebruikmaking van diverse technieken het kleed ontstond. Ze gebruikte vaak een gedicht als uitgangspunt voor haar werk. Catharina Goeting-Stultiëns is op 19 maart 1987 in Den Haag overleden.
Joep Goeting
Joep, de zoon van Jan en Toos, is in 1946 in Den Haag geboren. Ook hij zou kunstenaar worden. Hij heeft zowel aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem als aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam gestudeerd. Joep was evenals zijn ouders een veelzijdig kunstenaar. Zo maakte hij wandschilderingen, olieverfschilderijen én beeldhouwwerken. Zijn werk werd niet alleen in ons eigen land tentoongesteld, maar bijvoorbeeld ook in Japan en in Amerika. Naast in Den Haag woonde Joep ook in Arnhem en Amsterdam. Joep Goeting is op 29 november 1986 in Amsterdam overleden.
De sympathieke, veelzijdige Jan Goeting
Hoewel er niet alleen over Jan maar ook over zijn vrouw Toos en hun zoon Joep nog veel meer te vertellen zou zijn, beperk ik me hier tot Jan. Petra, een nicht van hem, onderschrijft bovenstaande zin uit het Algemeen Handelsblad van 26 oktober 1962 volledig. Ze noemt hem haar lievelingsoom bij wie je altijd welkom was. Hoewel, altijd… aan de deur hing wel een bordje met de tekst: ‘Tussen 10 en 4 uur niet bellen’. Er moest immers gewerkt worden. Aanvankelijk kregen de ouders van Jan gelijk; kunst leverde niet veel geld op. Hier kwam onder meer verandering in doordat vanaf 1951 door het ministerie van OKW een bedrag werd vastgesteld dat voor de decoratieve aankleding van rijksgebouwen bedoeld was, de 1% regeling. Er zijn dan ook talloze voorbeelden te noemen van kunstwerken van zijn hand, vaak in samenwerking met zijn vrouw vervaardigd, die onze stad nog steeds sieren. Ik noem er enkele: de indrukwekkende versieringen van het hoofdkantoor van de ANWB bij de Wassenaarseweg, de reliëfs bij de flat Wapendal bij de Ridderspoorweg, gevelstenen bij de Oranjeflats aan de Gevers Deynootweg en aan de Sportlaan en het kleurrijke beeld op het Elandplein. Ook als portretschilder heeft hij zijn sporen verdiend en daarnaast heeft Jan ook nog enkele boeken geïllustreerd.
Mocht u meer willen weten over dit kunstzinnige gezin dan raad ik u aan de site te bezoeken:
www.goeting-art.com
Details
-
Schrijver
Carl Doeke Eisma -
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. -
Fotobijschrift
Jan Goeting - ANWB gebouw Wassenaarseweg - Baksteenmozaïek - 1960 -
Editie
22-2020