Skip to main content

Pagina 5

Behoefte aan meer bankjes


En ineens was daar de oproep van de Stedelijke Ouderen Commissie (SOC) aan inwoners van de gemeente Den Haag om aan te geven op welke plekken in onze stad “behoefte zou bestaan aan de plaatsing van nieuwe bankjes”. Ik kom daar straks op terug. Want in eerste instantie denk je: maar er zijn toch heel veel bankjes in Den Haag waar uitgerust kan worden? Om die vraag te beantwoorden duik ik in de uitgave van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling Op straat gezet, waarin alle soorten straatmeubilair en de geschiedenis daarvan worden toegelicht, waaronder een apart hoofdstuk over Haagse bankjes. 

En dan valt je mond open van verbazing: Den Haag blijkt een aanzienlijke variatie aan bankjes te hebben. Bankjes die dienen als rustplek, als plek om elkaar te ontmoeten, als plek om even te mijmeren, te vrijen of gewoon je hoofd even rust te geven, terwijl je geniet van de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de Canapebank op de Van Alkemadelaan. Of de Piet Zwart bank op het Buitenhof? Ook de Van Alffbanken op de Lange Vijverberg zijn erg bijzonder. 

De zogeheten ‘dubbelbank’, waarop je met de ruggen (of eigenlijk de hoofden) tegen elkaar zit, is nog maar op twee plaatsen te vinden. Een daarvan staat op het Nassauplein. De prachtig gevormde poten zijn gegoten door de ijzergieterij de Prins van Oranje, die de bank als tuinbank had opgenomen in haar catalogus. Het is een typisch negentiende-eeuwse bank met een nogal overdadige vormgeving zoals in die tijd ‘mode’ was. De rustieke banken op het Nassauplein werden ook wel ‘lichte Haagse banken’ genoemd en werden omstreeks 1960 in onze stad geïntroduceerd. Met name de Haagse gieterij Horrix had zich in ontwerp en fabricage van dit banktype gespecialiseerd. 

Er zijn natuurlijk ook ‘moderne’ banken te vinden in Den Haag, zoals bij de kinderspeelplaatsen op het Lamgroen. Het zijn maar een paar willekeurige voorbeelden van de talloze bankjes die onze stad kent. Het zou eigenlijk nog leuker zijn om de verhalen achter de bankjes te achterhalen. Wellicht zijn er lezers die precies (en betrouwbaar!) weten welke beroemde personen op welke bankjes gezeten hebben. Of er gevreeën hebben? Of er kabinetten hebben gesmeed? Wie hierover iets te vertellen heeft, kan mij mailen! 

Momenteel wordt dus de behoefte aan uitbreiding van dit type zitcomfort weer actueel. Henny Weerman, bestuurslid van de SOC, is er druk mee. De SOC werkt samen met Voorall (belangenorganisatie voor Hagenaars met een beperking). Beide verenigingen constateerden de afgelopen tijd een groeiende behoefte aan ‘rustpunten voor onderweg’. “Die behoefte speelt zowel bij ouderen als bij mensen met een beperking”, merkt Henny Weerman op. “Bijvoorbeeld op weg naar het centrum of naar de Haagse markt blijken mensen behoefte te hebben aan rustpunten of om even naast andere mensen plaats te nemen. In hoeverre die behoefte in deze corona-tijd versterkt is, weet ik niet, maar het zou mij niet verbazen.” Toevallig bleek in contact met de gemeente Den Haag dat er nog zo’n veertig bankjes bij hen ‘op voorraad’ stonden en dus was het verzoek vanuit diezelfde gemeente aan de SOC en Voorall voor de hand liggend: “Geven jullie maar aan op welke plaatsen in de stad er behoefte is aan een bankje.” Zodoende werd er een persbericht geplaatst, waarvan onderstaand citaat belangrijk is voor wie het interesseert:

‘Opvallend was de veelvuldig gehoorde wens naar meer bankjes in de wijk. Daarom heeft de gemeente aan de SOC en Voorall gevraagd om een inventarisatie te maken van geschikte locaties. Binnenkort heeft de gemeente namelijk veertig bankjes klaarstaan die geplaatst kunnen worden. Als u een mooie locatie weet voor een bankje, kunt u deze melden bij
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

Plaats voor het gemak als onderwerp van uw mail het volgende: Plaatsing bankje, (WIJK). De SOC en Voorall zullen dan de wensen inventariseren en samen met de gemeente kijken naar de meest geschikte locaties voor de bankjes.’ Meldt u snel en misschien rust u later wel uit op een door u gewenst bankje!


Details

 • Schrijver

  Ton van Rijswijk
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  Rustieke bank op het Nassauplein
 • Editie

  26-2021

Meest gelezen artikelen