Skip to main content

Al 85 jaar Haagse Markt


Graag wil ik als oud-Hagenaar mijn herinneringen aan de Haagse markt, die volgend jaar al 85 jaar bestaat, nog eens opnieuw beleven. In mijn jeugdjaren kwam ik vaak met mijn moeder op de markt, waar ze verse bloemen kocht. Zo weet ik nog goed dat toen de markt tien jaar bestond, dit groots gevierd werd. De markt was omgetoverd in een dorp met huisjes, wat destijds grote indruk op mij maakte. Zo waren er optredens van onder meer De Ramblers, onder leiding van Theo Uden Masman. 

Ook was het altijd een hele ervaring om op de rommelmarkt te gaan snuffelen. Zo heb ik daar een onderstel van een kinderwagen gekocht voor het maken van een zeepkistwagen. Dat was in die tijd een rage. In beginjaren vijftig van de vorige eeuw ging ik op de markt bij een kantoorbehoeftekraam wat extra geld verdienen om mijn treinbaan te kunnen uitbreiden; op mijn verjaardag in 1954 had ik een elektrische trein van het merk TRIX gekregen, en ik was erop gebrand om deze uit te breiden. Mijn grootvader C. van der Houwen - van beroep timmerman en opzichter, die nog aan de bouw van het Vredespaleis in Den Haag en de bouw van het Girokantoor Den Haag aan het Spaarneplein had gewerkt - maakte op mijn verzoek in 1956 een tafelblad met twee schragen, waarop ik mijn treinen kon laten rijden. Daarnaast wilde ik bij het stationsgebouw verkeer zien. Ook wilde ik graag als blikvanger miniatuurverkeerslichten maken, die net als in het echt van groen, naar oranje en op rood zouden springen en die zelfs op knipperlicht konden worden afgesteld. 

Met de hulp van een kennis van mijn ouders hebben we op enkele zaterdagmiddagen de verkeerslichten gemaakt; in die tijd was zoiets niet zomaar verkrijgbaar. De verkeersautomaat had ik zelf met onderdelen van Meccano in elkaar gezet. In die tijd was ik lid was van de Jeugd Verkeersbrigade (JVB) in Den Haag. Op 26 november 1960 vond de officiële opening door commissaris D. Hans van de Haagse Verkeerspolitie plaats van een eigen onderkomen in een pand aan de Gedempte Gracht, waarbij mijn verkeersmaquette een prominente plaats innam. Daarvoor zat de JVB in een pand van het hoofdbureau van de Politie Den Haag. In samenwerking met Veilig Verkeer Nederland en de Nederlandse Vereniging Bescherming Voetgangers was de verkeersmaquette daarna ook nog te bewonderen in de Bijenkorf - filiaal Den Haag en de hoofdvestiging in Amsterdam -, in het Voorlichtingscentrum voor Ouders en Opvoeders in Rotterdam, in de vitrines van de Haagsche Courant en het Vrije Volk, én in Tentoonstellingsgebouw Houtrust. 

Terugkomend op de Haagse Markt mogen we gerust trots zijn dat deze de grootste in ons land is en zelfs een van de grootste van Europa. Toen in de jaren dertig van de vorige eeuw het autoverkeer op de Prinsegracht toenam, wilde het gemeentebestuur van Den Haag de markt verplaatsen naar een ander deel van de stad. De keus viel uiteindelijk op een onbebouwd stuk grond aan de Herman Costerstraat in de wijk Transvaal. De marktkooplieden zagen dit vooralsnog niet zitten, omdat de markt buiten het centrum lag en de klandizie achteruit zou gaan. Maar omdat er geen alternatief was, stemden ze er uiteindelijk toch mee in. 

In de loop der jaren heeft de Haagse Markt een geheel andere uitstraling gekregen. Zo werd in de jaren zeventig de straatverlichting aangepast. In de jaren tachtig kwam er een ondergrondse parkeergarage en in 2014 werden de losse kramen door overdekte kramen met opslag-units vervangen. De opening hiervan werd door minister-president Mark Rutte verricht. In 2020 bracht koning Willem-Alexander ook een bezoek aan de markt. Actueel is de levering en plaatsing van zonnepanelen op de bijna 700 units. Het gaat om de levering en plaatsing van zo’n 3500 stuks, waarbij met deze investering een bedrag van ruim één miljoen gemoeid is. Het startsein hiervoor werd vorig jaar juli door wethouder Liesbeth van Tongeren en Leen Popering van de Stichting Haagse Markt gegeven. In mei hoopt de firma Solar NRG alles af te hebben. Vergeet niet dat hier alleen aan gewerkt kan worden op de dagen dat er geen markt is. Het is de bedoeling dat in de toekomst ook nog een overkapping komt en dan is het nóg prettiger om te winkelen. 

Zo sluit ik mijn mooie herinneringen aan De Haagse markt af. Alle foto’s bij dit artikel heb ik, als stadsfotograaf, zelf gemaakt.

 


Details

 • Schrijver

  Jan van Es
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  Opening van de ondergrondse parkeergarage op 26 juni 1989
 • Editie

  4-2022

Meest gelezen artikelen