50 jaar in het Haagse muziekleven
Ik heb een hobby die naar schatting 1,7 miljoen andere Nederlanders ook hebben: ik zing in een koor. En zo sta ik iedere donderdagavond in de Noorderkerk in Den Haag tegenover onze inspirerende dirigent, Hans Jansen. Hij vierde dit jaar zijn vijftigjarig jubileum als musicus en daarom vroeg ik hem hoe hij eigenlijk in de muziek terecht is gekomen. En zo kwam ik erachter dat hij al veel langer door muziek gegrepen is.
Waar woonde je in je jeugd?
“Ik ben in 1950 geboren in Schiedam, wij woonden daar in bij de ouders van mijn moeder (woningnood na de oorlog). Mijn vader werkte bij Fina (toen nog Purfina) in Den Haag. De kleine bovenverdieping bij mijn opa en oma bood ons te weinig ruimte voor het uitdijende gezin en voor mijn vader was het ook makkelijker om in Den Haag te wonen. In 1952 verhuisden wij naar de Wormerveerstraat in Den Haag, toen nog de rand van de stad. Het Westland eindigde eigenlijk voor ons huis, waar de kassen stonden. Het gebied tussen de Wormerveerstraat en de Oude Haagweg hebben wij in de zestiger jaren vol zien bouwen. In 1976 verhuisde ik naar Isabellaland.”
Waar ging je naar school?
“Mijn kleuterschool stond aan de Escamplaan, daarna zat ik op de lagere school aan de Woudenbergstraat. De middelbare schooltijd doorliep ik op het Grotius Lyceum aan de Klaverstraat (huidige Segbroekcollege). Daarna zat ik nog twee jaar op de HEAO alvorens ik naar het Conservatorium ging.”
Hoe kwam je in aanraking met muziek?
“Mijn eerste belangstelling voor muziek is ontstaan in mijn aller vroegste jeugd in Schiedam, waar mijn opa harmonium speelde. Nadat wij naar Den Haag waren verhuisd, kwamen we nog regelmatig in Schiedam en ik was iedere keer gebiologeerd door zijn orgelspel. Ik wilde al op mijn vijfde jaar orgelles hebben, maar ik moest eerst iets begrijpen van breuken om de logica van ritmes te kunnen doorgronden. Op mijn zevende jaar begon ik met orgellessen bij Henk Herzog, toenmalig organist van de Julianakerk aan de Kempstraat en achterneef van mijn moeder. Er was wel één beperking aan deze lessen: pas op mijn twaalfde jaar kon ik bij de pedalen van het orgel en kon ik beginnen met pedaalspel. Vanaf dat moment studeerde ik in de toenmalige Paaskerk aan de Harmelenstraat (de latere Thomaskerk, vanaf 2018 Moskee Al Qiblatain).”
Wat was je eerste koor?
“Toen ik in 1972 werd aangesteld als organist van de Bethelkapel aan de Thomas Schwenckestraat wilde de jeugdsoos van die kerk dat ik uit deze groep een kerkkoor zou vormen. Tegelijkertijd was ik op het Rotterdams Conservatorium begonnen met mijn studie orgel en compositie. Daarnaast zong ik met veel plezier op het conservatoriumkoor. De liefde voor de koormuziek is daar ontstaan. De kerkmuziek kwam in beeld toen ik in contact kwam met mensen van de Lutherse Werkgroep voor Kerkmuziek. Vanaf 1973 heb ik vrijwel alle werkweken meegemaakt, eerst als deelnemer/repetitor, vanaf 1983 als muzikaal leider.”
Wat deed je op het conservatorium?
“In 1972 deed ik toelatingsexamen op het Conservatorium met een werk van Johann Sebastian Bach. Door het laten zien van enkele composities werd ik ook toegelaten tot de compositieklas van Theo Loevendie. Vanaf 1974 studeerde ik kerkmuziek bij Barend Schuurman en daarna volgde ik koordirectielessen bij Jan Eelkema. In 1978 deed ik mijn eindexamen in de Doelen in Rotterdam.”
Waar werkte je daarna?
“Den Haag werd vooral het centrum van mijn activiteiten toen ik in 1982 de leiding kreeg van het kerkkoor van de Kloosterkerk. Zo’n fraaie, oude stadskerk in het historische centrum van Den Haag is een zeer inspirerende omgeving om je (kerk)muzikale vleugels uit te slaan. Maar ook denk ik met veel plezier terug aan de gebedsdiensten bij het begin van het parlementair jaar in de Grote Kerk, waaraan ik een aantal jaren met projectkoren heb meegewerkt. In eigenlijk alle historische kerken in de binnenstad heb ik kunnen werken, zoals in de fraaie Oud-Katholieke Kerk aan de Juffrouw Idastraat, de Oude Kerk aan het Spui en de Lutherse Kerk. In al die jaren heb ik Den Haag sterk zien veranderen. Vele kerken waarin ik orgel heb gespeeld of met een koor heb gezongen, zijn afgebroken of hebben een andere bestemming gekregen. Als ik nog wel eens langs een plek kom waar een kerk heeft gestaan, denk ik vaak terug aan die mooie momenten die ik daar heb beleefd.” Als u ook graag in een koor zingt en enige koorervaring hebt, is zingen bij het Haags Kleinkoor wellicht iets voor u. Meer informatie via:
Details
-
Schrijver
Jacqueline Alders -
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. -
Fotobijschrift
Wormerveerstraat. Foto uit het familiealbum -
Editie
23-2022