Een Haagse zomer in al zijn facetten
De zomer heeft voor velen een verschillend karakter: werken, vakantie vieren, vervelen. Bedrijven werken door met zomerroosters, scholen sluiten hun deuren, seizoenkrachten werken voor vakantievierders en vakantievierders vieren feest. Maar wie zijn dan de vakantievierders in Den Haag?
Met vakantie gaan lijkt tegenwoordig gelijk te staan met op reis gaan, maar is dat niet. Op bordjes van winkeldeuren staat vaak ‘met vakantie’ maar of de winkelier ook echt weg is, is maar de vraag. ‘Met vakantie’ wil zeggen ‘niet werken’. De basisscholen sluiten al sinds 1901 iedere zomer zes à zeven weken hun deuren. Met de invoering van de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) in 1914 werden de scholen zelfs verplicht in augustus de zomervakantie te plannen, zodat de twee weken werkverlof met de schoolvakantie samenviel. Voor de agrarische sector kwam dat goed uit, want zo konden de kinderen in die periode op het bedrijf worden ingezet. Of dat ook gebeurde, is de vraag. Wat wel speelde is dat in die maand de temperatuur in de klaslokalen erg hoog kon worden, wat in de vaak overvolle klassen ongezond was.
Op reis gaan in de vakantie is voor het grote publiek pas iets van de jaren zestig en zeventig. En dan nog bleef het merendeel van de bevolking in eigen land: kamperen, een huisje danwel woningruil of anders logeren bij familie. Als de ouders vrij waren, konden er activiteiten worden ontplooid, maar meer dan twee weken zat er niet in. Dus wat deden de kinderen in de resterende weken? Voor hen organiseerde in die tijd het Haags Vacantie Comité vele activiteiten zoals fietstochten, sjoelwedstrijden, hutten bouwen etc. Nu biedt de VakantiePas, die iedere Haagse basisschoolleerling in juni ontvangt, toegang tot vele evenementen en attracties. Niet ieder kind heeft een ouder die de hele zomervakantie thuis is of heeft ouders die het zich financieel kunnen veroorloven op reis te gaan. Dan biedt de VakantiePas uitkomst. In het Zuiderpark bijvoorbeeld wordt bij de grote vijver naast het Openluchttheater ieder jaar een evenement terrein ingericht. Drie dagen per week kunnen kinderen daar terecht om onder toezicht te spelen in en rond het water of met de vele speelattributen. Ook vinden er dagelijks voorstellingen in het theater plaats die met de vakantiepas vrij toegankelijk zijn. In het Westbroekpark staat in juli de Parade met iedere dag voorstellingen en activiteiten voor groot en klein. Maar ook in de wijkparken is van alles te doen.
Bij slecht weer moet er toch iets anders verzonnen worden. Sommige families doen dan net of ze naar het buitenland gaan en vriendjes zijn welkom. “Vandaag zijn we in Frankrijk”, wordt er dan gezegd. Vervolgens worden er plannen gemaakt om zich op zijn Frans te verkleden, worden er croissants gemaakt of Franse pannenkoeken (crêpes) gebakken, wordt er Franse muziek gedraaid en wordt er naar een Franse film gekeken. Als de regen de dagen daarop aanhoudt, kan hier op gevarieerd worden. Voor jong en oud altijd leuk om te doen. Een middag naar de bioscoop is dan echt een uitje.
Logeren
Een veel gekozen optie in de vakantie is logeren. Voor kinderen is het vaak een uitje om bij de grootouders of andere familie te gaan logeren. Alle aandacht
voor het kind, verwend worden met je lievelingseten, plus spelen met speelgoed dat anders is dan thuis. Een nieuwe omgeving, dus spannend en het geeft het gevoel ergens anders te geweest. Kinderen hoeven trouwens niet ver weg te gaan. Spelen in het zand van Scheveningen is net zo leuk als spelen in het zand aan de Costa Brava. Misschien wel leuker omdat het er niet zo heet is en het zand beter blijft plakken. Aan logeren bewaren zowel de kinderen als de familie later goede herinneringen. De kinderen zijn blij met de onverdeelde aandacht en de grootouders, zij zijn het meestal, zijn blij met de doorbreking van de dagelijkse routine. En dit is van alle tijden.
De buitenlander
Den Haag kent naast de in-eigen-stad-vakantievierders uiteraard ook de buitenlandse vakantievierders. ‘Buitenlanders’ in de zin van niet-Hagenaars maken een groot deel uit van de bezoekers aan de stad. Veel dagjesmensen bezoeken de Hofstad en zijn heel herkenbaar: het gezin met basisschoolkinderen, de pubers op NS Jongerentoer en natuurlijk de échte buitenlanders, meestal met een reisgids in de hand. Den Haag heeft hen veel te bieden wat andere steden niet hebben. We zien ze door de binnenstad lopen op weg naar de Gevangenpoort, het Mauritshuis, Paleis Noordeinde of naar het Vredespaleis. Of ze flaneren over het Lange Voorhout langs de statige huizen en Hotel des Indes, wat toch anders is dan varen door de grachten van Delft, hoe mooi ook. Waar de buitenlanders naar komen kijken, is ook interessant voor de in-eigen-stad-vakantievierders. Vaak vergeten de laatsten hoe interessant hun eigen stad, waar jaarlijks tienduizenden mensen speciaal voor naar toe komen, eigenlijk is. Madurodam is uniek, met verderop de boulevard en het Kurhaus. Voor dagjesmensen is Den Haag te groot om in één dag te doen. Geen wonder dat velen het jaar erop nog eens terugkomen.
Vervelen
Niet iedereen houdt van de zomer. Het is de tijd van de gesloten winkels, de met vakantie zijnde familieleden en de zomerstops van cursussen en verenigingen. Bovendien zijn op televisie vaak alleen maar herhalingen te zien en is de krant opvallend dun. Het wordt dan erg saai en stil op straat. Voor ouderen en kinderen kunnen de dagen lang duren en zijn zelfs de games of de puzzelboekjes niet meer interessant. Een legpuzzel maken wil nog wel eens uitkomst bieden, maar verveling is niet te vermijden. Deskundigen zeggen dat vervelen af en toe goed is, maar op het moment zelf is het helemaal niet leuk. Vervelen staat wel vaak aan de basis van een nieuwe activiteit. Wat helpt is jezelf ertoe zetten iets te gaan doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. Het neemt het ‘verveelgevoel’ weg. Een brief schrijven of ansichtkaarten maken lijken zinloze activiteiten, maar zijn het uiteindelijk niet. Ze geven voldoening.
Tot slot
De zomer ontvluchten kan niet. Duizenden Nederlanders ontvluchten de winter door naar Spanje te gaan, maar de zomer ontvluchten is lastig. Op reis gaan is wat de meesten doen, maar toch blijft nog 25% van de mensen thuis. Gelukkig is er in de zomer voldoende te doen in Den Haag en kan ‘overzomeren’ in de stad zelfs heel erg leuk zijn. Wat heerlijk om in september te kunnen zeggen dat je met vakantie bent geweest en wel in Den Haag!
Details
-
Schrijver
Ton van der Pijl -
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. -
Fotobijschrift
Drukke zomerse dag aan het Scheveningse strand. Foto: Paul Lunenburg, Dienst Stedelijke Ontwikkeling, Haags Gemeentearchief -
Editie
15-2024