Skip to main content

Marcello: It’s only Rock ’n Roll

Marcello en Els (W)eten Wat Lekker Is

Elke twee weken een restaurantrecensie en de daaropvolgende editie een uniek recept van de betreffende eetgelegenheid. Dat was de formule waarmee Marcello en Els hun rubriek Marcello en Els (W)eten Wat Lekker is in 2019 startten.

Op 17 september 2019 om precies te zijn, wat wil zeggen dat zij in al die jaren welgeteld 66 restaurants in Den Haag hebben bezocht en datzelfde aantal keren in de keuken hebben gestaan om met een goede dosis enthousiasme en eetlust dat ene, speciale recept na te bootsen.

Haagse restaurants die net waren gestart, van eigenaar gewisseld of een complete menu-transformatie waren ondergaan werden door Marcello en Els op de kaart gezet. Maar ook de restaurants die al decennialang bestaan en die bij iedere (ex-)Hagenaar of Hagenees op zijn of haar vizier moeten staan, kregen een bezoek van het veelzijdige kunstenaarsechtpaar.

Wat volgde was een mooie aanbeveling voor het uitgekozen restaurant en voor lezers van De Haagse Tijden een gedetailleerd en creatief verslag van het - doorgaans - drie of viergangen menu van Marcello en Els, waarbij het water je hoe dan ook in de mond liep. Een natuurgetrouwe tekening van chef of eigenaar mocht daarbij uiteraard niet ontbreken!

Met het verdrietige afscheid van Marcello op 14 januari, neemt De Haagse Tijden ook afscheid van Marcello en Els (W)eten Wat Lekker Is. De rubriek komt overigens in een andere vorm weer terug! Wij uiten onze dankbaarheid voor de jarenlange trouwe samenwerking met Marcello en Els, die altijd gepaard ging met veel toewijding, creativiteit en vrolijkheid.

Medewerkers De Haagse Tijden
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Haagse Rakker

Marcello, een echt Haagse rakker, een nozem! Dat is hoe hij was. Puntschoenen, leren jakkie, stropdassen in alle kleuren, mooi gekleurd driedelig pak of een Mickey Mouse T-shirtje met spijkerbroek. En Els aan zijn zijde. Een eeuwig stoere, jonge hond. Een grote Haagse kunstenaar. Een blowtje of wijntje, alles kon en was gezellig. Het leven vieren samen met Els, de kleinkinderen en zijn vrienden erbij. Allemaal op z’n Marcellos. En natuurlijk met een grote greins/lach op zijn gezicht. Dat was zijn motto en dat is gelukt. Een opvallend mooi figuur die zeker nog lang niet klaar was met het leven, maar is gestorven in het harnas. Haagse bandjes of Amy Winehouse muziek, rock and roll forever. Voor velen blijf je zo in onze gedachte en ik zeg: De Ballûh, lieve Marcello. Dank voor al je wijze lessen. Dat zet je voort in alle mensen die jou hebben ontmoet. Voor mij blijf je een grote.
Liefs Daphne, je buurvrouwtje

Daphne Brückel
Uitgever De Haagse Tijden

Inburgeringscursus in mijn geboortestad

Marcello heeft mij het plezier in tekenen teruggegeven. Ik was het kwijtgeraakt, na een vruchteloze poging om een opleiding aan de kunstacademie te voltooien. Ik koos voor de journalistiek en legde vervolgens de lat voor tekenen zo hoog, dat ik er niet meer aan begon. Zelfs niet met ballpoint in mijn notitieblokje, twee dingen die ik als journalist en later ook als voorlichter bij de gemeente Den Haag altijd bij me had.

Het moet ergens in 2009 zijn geweest dat ik samen met een collega bij Marcello langsging. We wilden polsen of hij alle wethouders van het Haagse college van B en W 2006 - 2010 wilde portretteren. En zijn Galerie Haags intrigeerde me, daar zaten een paar avonden in de week een heleboel mensen achter schilders-ezels te tekenen of te schilderen. Het plan voor een portrettengalerij ketste af op onwil bij de wethouders. Maar een ander plan ging kriebelen. Ik wilde een keer een proefles volgen. Wanneer ik dat precies uitvoerde, kan ik niet meer achterhalen. Maar na die ene les ben ik gewoon nooit meer weggegaan.

Dat was goed voor mijn tekenvaardigheid. Ik hoef maar te kijken naar de tekening die ik in 2013 maakte, na bezoek aan de expositie Ja natuurlijk, hoe kunst de wereld redt in het Gemeentemuseum. Ik zat toen denk ik al een jaar op les, maar ik tekende nogal houterig. Zeker vergeleken met de tekening waaraan ik nu werk, een portret van mijn vader. Bovendien zette ik destijds vrij grof het enige middel in dat Marcello verboden had: de gum. Ik bedoel, ik gebruik het nu ook nog, maar het valt niet meer zo op. En doordat ik, zoals Marcello altijd zei, al die ‘rondjes om de velden’ maakte, is mijn ‘handschrift’ heel veel beter geworden.

Bij de tekenles kreeg ik ook een inburgeringscursus in mijn geboortestad cadeau. Bij de opening van elke expositie swingde het altijd de pan uit. Dan hoorde je sterren als Rinus Gerritsen samen met aanstormend Haags talent. Dan wist je wat een Rock Gallery was. Ik ging mee met de Rock History Tour en kwam veel te weten over de Haagse Rock & Roll. Als ‘vaste klant’ leerde ik ook veel mensen kennen. Medecursisten die voor kortere of langere tijd meededen met de tekenles en soms switchten naar de schilderles van Els. Maar ook buren, die naar een expositie kwamen of
de nieuwjaarsborrel.

En zo liep het dan ook dat ik stukjes ging schrijven voor De Haagse Tijden, die vaak direct onder de rubriek Marcello en Els (W)eten Wat Lekker Is verschenen. Die rubriek bracht me dan weer naar bijzondere restaurants, die ik anders nooit ontdekt had. Vaak aangemoedigd door Els, die de restaurantrecensie dan nog mondeling toelichtte.

Ik raakte kortom geworteld in Den Haag. Toch, het allerbelangrijkste is dat Marcello en Els van beroemde buren beste vrienden werden. Marcello, je bent er niet meer. Maar je bent er ook wél. In mijn hoofd, als ik aan het tekenen ben, hoor ik je commentaar: “Iets losser en minder kruisjes arceren”, of “Tegen jou zeg ik niks.” En in mijn hart. Daar heb je een ruime, zonnige plek, waar jouw veelzijdige en creatieve persoonlijkheid van niets en niemand in de schaduw kan staan.

Milja de Zwart
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Marcello & Els Favorieten

Restaurant Rotisserie Braadstaal - De lekkerste kip van Den Haag

In de Reinkenstraat op nummer 105 zit Braadstaal, een van onze favoriete restaurants want ze hebben daar, zeg maar gerust, de lekkerste kippetjes van Den Haag. Je krijgt niet zomaar een kip maar een coquelet of zoals Braadstaal het omschrijft een maishaantje (550 gr) gegaard voor de vlammenwand van de rotisserie. Een echte aanrader.

Restaurant Rotisserie Braadstaal
Reinkenstraat 105, Den Haag
070 5147834
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.braadstaal.nl

Cottontree City by Dimitri - De beroemde madeleines

Lekker thuis uit eten in de Corona tijd. In november 2020 aten Marcello en Els een fantastische viergangen maaltijd van Cottontree City.

Een van de specialiteiten van Cottontree City zijn hun madeleines. Dit recept is de favoriet van Marcello en Els.

Recept

Ingrediënten:

100 gr amandelpoeder
250 gr suiker
250 gr gepasteuriseerd eiwit
200 gr beurre noisette (gebrande roomboter hand warm)
100 gr bloem
0,5 eetlepel honing
Snufje zout

Bereidingswijze:

- Meng het amandelpoeder, bloem, zout en suiker met elkaar.
- Voeg daar al roerend het eiwit aan toe.
- Voeg nu de handwarme beurre noisette al roerend toe. Tip Beurre noisette: 250 gr roomboter rustig uit laten bruisen en goudbruin laten kleuren (niet verbranden)
- Als laatste voegen we al roerend de honing toe.
- Laat het beslag een paar uur rusten.

Voor het afbakken:

- Vet met roomboter de bakvorm goed in.
- Vul de vormen voor driekwart met het beslag.
- Bak de Madeleines ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden.
- Los de Madeleines direct uit de vorm een laat op een rekje afkoelen.

Cottontree City by Dimitri
Lange Voorhout 98, Den Haag
070-3601170
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.cottontree.nl

Bistro Café Loft - Een verborgen pareltje!

In de voormalige gereformeerde Jeruzalemkerk aan het Pomonaplein zit L.O.F.T. - Land Of Free Thought. Een bijzondere en creatieve plek met o.a. een atelier, een hotelkamer en een restaurant. Met een uitgebreide menukaart: een enorme variatie van vegetarische en veganistische gerechten. Veel namen en combinaties die - voor Marcello en Els dan - nieuw en onbekend zijn maar onwijs lekker.

Bistro Café Loft
Pomonaplein 49a. Den Haag
070 22 53 569
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.loftdenhaag.nl

De Vegetarische Toko - 100% veganistisch

We tellen 14 (!) gerechtjes plus de saté. Allemaal even lekker en echt Indonesisch (niet super pittig hoor). Marius geeft een zeer dikke voldoende, Els (geboren in Djakarta) ook en Marcello (vleeseter) heeft, o.a. door de fantastische rendang, nauwelijks in de gaten 100% veganistisch te eten!

De Vegetarische Toko
Prins Hendrikstraat 150A, Den Haag
06 39510653
www.devegetarischetoko.nl


Details

  • Schrijver

    Medewerkers De Haagse Tijden
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Marcello met Kip Rock 'n Roll
  • Editie

    03-2025

Meest gelezen artikelen