Viermaal Den Haag voor de Rolling Stones
Als op 13 juni 2022 de Rolling Stones voor de 24ste keer ons land bezoeken, is het precies zestig jaar geleden dat de Stones hun eerste optreden deden in de Marquee Club in Londen, toen nog als The Rollin’ Stones. Viermaal in hun zestigjarig bestaan brachten de Rolling Stones een officieel bezoek aan Den Haag en alle vier de keren was het een bezoek waarover nog lang werd nagepraat!
1964 – het Kurhaus
Het begon al gelijk met het meest spraakmakende optreden van de Rolling Stones, namelijk hun ‘optreden’ in het Kurhaus in Scheveningen op 8 augustus 1964. Vaak wordt gezegd dat dit hun eerste optreden was op het Europese vasteland, maar dat is niet correct. Op 20 april 1964 traden zij op in een tv-show in Montreux (Zwitserland) in het kader van het Gouden Roos Festival. Voor het BBC-programma “Ready Steady Go!” werden opnamen gemaakt van optredens van onder andere Adamo, The Beatles, Petula Clark en The Rolling Stones. Het optreden in het Kurhaus was dus niet hun eerste optreden op het vasteland, maar wel hun eerste concert. De groep werd naar Nederland gehaald door Paul Acket, die ook de uitgever was van de toenmalige muziekbladen Muziek Expres en Tuney Tunes, het latere Popfoto. De man had zijn sporen verdiend met het organiseren van jazzconcerten in de jaren vijftig, maar het organiseren van een Stones-concert bleek achteraf toch van een heel andere orde.
Het voorprogramma - dat begint met Trix and The Paramounts, daarna bandparodist André van Duin, Ritchie Clark & The Ricochets, het duo The Telstars en The Fouryo’s - was, zoals wij nu weten, op zijn zachtst gezegd niet het ideale voorprogramma voor Stones fans. Ook de presentator Jos Brink werkte als de welbekende rode lap op de stier. Het publiek wilde de Rolling Stones zien! Vooral het duo The Telstars en het kwartet The Fouryo’s worden van het podium gehoond met boegeroep en het scanderen van “We want the Stones!”. Een filmploeg, die voor producent Henk van der Meyden opnames maakt voor het TV-Noordzee tienerprogramma Brigitte (gebaseerd op een rubriek in de Telegraaf), verhoogt met felle filmlampen de onrust in de zaal. Al in de (veel te lange) pauze sneuvelen er enkele ruiten. De wanorde wordt nog vergroot als in de pauze ook nog mensen zonder kaartje binnen weten te komen. Wanneer de Rolling Stones eindelijk op het toneel staan en Bill Wyman achter het gordijn zijn basgitaar stemt, stormt het publiek naar voren. Jos Brink kondigt vier Rolling Stones aan. Een blunder die niet wordt gewaardeerd.
Het optreden begint met Walking The Dog. De fans zijn niet in de hand te houden. De uit vijf man bestaande knokploeg van Paul Acket trapt wild om zich heen. Ook de politie doet zijn best om het podium vrij van fans te houden. Tijdens het tweede nummer, Hi-Heel Sneakers, vliegen de eerste leuningen en stoelzittingen door de lucht. Ritchie Clark (Rudy Bennett), die tussen de coulissen het spektakel volgt, moet zich achter een gordijn gedekt houden voor de rondvliegende projectielen. Ook ziet hij dat Ian Stewart, de pianist van de Rolling Stones, een bloedende wond aan zijn voorhoofd heeft als gevolg van een treffen met een rondvliegend projectiel. Bij het derde nummer, Suzie Q, wordt het microfoonsnoer van Mick Jagger kapotgetrokken en Jagger gaat uit pure nood maar wat rammelen met sambaballen. The Rolling Stones spelen nog een akoestische versie van Not Fade Away. Nog geen tien minuten hebben ze op het podium gestaan als de politie definitief een einde maakt aan het concert. Die voortijdige aftocht wensen de relschoppers al helemaal niet te pikken. Met behulp van gummiknuppels en politiehonden wordt de zaal ontruimd, maar niet voordat het meubilair volledig is gesloopt. Om kwart voor tien is het eerste concert van The Rolling Stones in Nederland een feit en gaat het nieuws van de Kurhaus-rel de hele wereld over. De Stones hebben voor dit korte optreden nog wel hun volledige gage à raison van 1900 gulden in ontvangst mogen nemen, dankzij de actie van mevrouw Jos Acket, die zich tijdens de gewelddadigheden had opgesloten op het damestoilet met de enveloppe met de recette stevig in haar handen.
1967 - De Houtrusthallen
Op 15 april 1967 vereren de Rolling Stones Den Haag weer met een bezoek. Ditmaal geven ze een concert in de Houtrusthallen. De organisatie is weer in handen van Organisatiebureau Paul Acket, maar inmiddels hebben die meer ervaring met popgroepen. Hoewel Paul Acket na het debacle in het Kurhaus had geroepen dat hij nooit meer een concert met de Rolling Stones zou organiseren, was hij daar in 1966 al op teruggekomen. Samen met Buro Jan Vis organiseerde hij een Rolling Stones concert in de Brabant-hallen (toen nog de Veemarkthallen) in Den Bosch, dat zonder noemenswaardige incidenten verliep. Ook het tweede concert in Den Haag verliep zonder grote problemen. Dat wil zeggen: tijdens het concert binnen in de Houtrusthallen verliep alles gladjes. Na afloop waren er daarentegen problemen op het strand, waar tientallen fans de nacht wilden doorbrengen en inbraken in strandpaviljoens en vernielingen aanrichtten. De politie arresteerde meer dan dertig jongeren die beschuldigd werden van poging tot inbraak en vernieling.
1976 - Zuiderpark ADO Stadion
Als de Stones op 29 en 30 mei 1976 weer een bezoek brengen aan Den Haag zijn zij uitgegroeid tot een band met wereldfaam. Allang spelen zij niet meer in zaaltjes van Kurhausformaat, zelfs hallen als de Houtrusthallen zijn te klein geworden. Zij vullen nu met gemak het ADO Stadion in het Zuiderpark, waar 30.000 man in kan worden gepropt. De organisatie is nu in handen van Mojo. Het eerste optreden op 29 mei is binnen enkele uren uitverkocht, zodat er snel een tweede optreden wordt bijgeboekt op 30 mei. Ook dit concert is binnen enkele uren uitverkocht. De gage dat de heren Stones hiervoor ontvangen is aanzienlijk meer dan de gage die ze kregen voor hun Kurhausconcert. Ditmaal moet er 750.000 gulden worden afgerekend. Het concert verloopt zonder incidenten, maar de versterkers produceren zoveel decibellen dat het concert tot in het Benoordenhout is te beluisteren.
1982 - Mick Jagger in het Paard van Troje
Op 2, 4 en 5 juni 1982 treden de Rolling Stones op in het Feijenoord Stadion in Rotterdam. In het voorprogramma staat, naast de J. Geilsband, de band George Thorogood & the Destroyers. Op 3 juni, een vrije dag voor de Stones, geeft Thorogood met zijn band een (gratis) concert in het Paard van Troje aan de Prinsegracht. Het is een rustige avond, daar er aan het concert weinig ruchtbaarheid is gegeven. Even voor middernacht gaat er een schok door de zaal als een kleine figuur het podium opstapt, die verdacht veel op Mick Jagger lijkt. Als het mannetje even later met de band meezingt is het voor iedereen duidelijk dat dit werkelijk de echte Mick Jagger is. Na twee nummers te hebben gezongen, Around and Around en Rocking The USA, stapt Mick weer van het podium en verdwijnt in de nacht. Later die nacht wordt Mick nog gesignaleerd in discotheek Toys in de Casuariestraat.
1998 - Malieveld
Het moest het hoogtepunt van de activiteiten worden ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Den Haag: het optreden van de Rolling Stones op het Malieveld, als onderdeel van hun Bridges to Babylon-tour. Het werd legendarisch door zijn enorme omvang (86.000 bezoekers) en de aanhoudende regen. Nauwelijks hadden de Stones de eerste tonen van het openingsnummer Satisfaction ingezet of de hemel brak open en een enorme hoosbui daalde neer op de dicht opeengepakte Stones-fans. Hoewel de regen gedurende het meer dan twee uur durende optreden van de Stones regelmatig terugkeerde en het Malieveld al snel in een modderpoel veranderde, had de regen en de modder nauwelijks enige invloed op de stemming van de bezoekers. Ook Mick Jagger had zich duidelijk voorbereid op regen, want na het eerste nummer hulde hij zich wanneer dat noodzakelijk was in een kleurige regenjas. Het ruim twee uur durende concert verliep, op de regen na, probleemloos.
De bezoeken van de Rolling Stones aan Den Haag waren spraakmakend, maar hoe beroerd het ook begon, de Stones hebben de beatgeneratie en alle generaties daarna veel plezier gebracht. Tot op de dag van vandaag worden hele families - opa’s, oma’s, vaders, moeders, kinderen en kleinkinderen - aangetrokken door de spectaculaire optredens van Mick Jagger, Keith Richard en Ron Wood, die samen met een keur aan topmuzikanten de Rolling Stones vormen.
Details
-
Schrijver
Aad Spanjaard -
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. -
Fotobijschrift
The Stones in het ADO stadion, Zuiderpark in 1976. Foto: Bert Verhoeff, Anefo, Wikimedia -
Editie
11-2022