De Goede Bron
De winkeliers in het centrum van Den Haag willen natuurlijk dat je hun etalages bekijkt en, nog beter, hun winkels binnenloopt om daar wat te kopen. Maar in onze mooie binnenstad is ook boven ooghoogte veel moois te zien en kun je je laten verrassen door onverwachte aanduidingen. Zo zie je in de Kettingstraat naast de Passage een gevelsteen met de aanduiding ‘De Goede Bron’.
J.F.W. van Rijswijk
In het Dagblad van Zuidholland en ’s Gravenhage van 11 november 1872 vond ik een advertentie met de tekst: ‘J.F.W. van Rijswijk heeft de eer aan het Publiek en geëerde Begunstigers te berigten, dat hij van heden af aan de Veenkade heeft geopend zijn SERRE- of WINTERTUIN, waarin voorhand is eene prachtige partij sier- en bloeiende planten. Heeft ook ontvangen Kamer-Ornementen voor versche en gedroogde Bloemen. Blijft zich voortdurend aanbevelen voor het leveren van Bouquetten voor alle gelegenheden, alles tegen civiele prijzen.’
Koningshuis
Al een paar maanden na de opening, in januari 1873, bracht Hare Majesteit Koningin Sophie (de echtgenote van Koning Willem III) een bezoek aan zowel het magazijn als aan de bloemen-kassen. Dat bezoek smaakte blijkbaar naar meer, want in december van datzelfde jaar kwam de koningin alweer langs. Ze bewonderde de prachtige kerstboom en ‘verliet het bloemen-magazijn niet zonder eenige belangrijke aankopen te doen’.
De firma Van Rijswijk stuurt bij diverse belangrijke gebeurtenissen zoals verjaardagen en jubilea boeketten naar het paleis. En bij het 25-jarig ambtsjubileum van Koning Willem III staat de etalage geheel in het teken van de feestelijkheden: twee fraaie bustes van de koning en de koningin tussen fris groen. Het is dan ook niet verbazend dat in januari 1875 de koningin de firma tot haar hofleverancier benoemt. Vier jaar later volgt de benoeming tot hofleverancier door Z.M. de Koning.
Tweede vestiging
Naast de vestiging aan de Veenkade krijgt de firma Van Rijswijk ook behoefte aan een vestiging in het centrum. Op 15 november 1904 plaatst het bedrijf een trotse advertentie in De Nieuwe Courant: ‘OPENING Tweede Bloemenmagazijn Kettingstraat, naast de Passage’.
Het Dagblad van Zuidholland en ’s-Gravenhage doet op 17 november 1904 verslag van de opening: ‘Voor hen die mooie bloemen wenschen uit te zoeken zal dit nieuwe magazijn in het centrum van de stad zeker geriefelijk zijn.’ ‘Niet alleen inwendig met zijn rijken bloemenschat, maar ook uitwendig maakt het magazijn een uitnemenden indruk. Het geheele gebouw is opgetrokken in witten glazuur-steen en op de eerste etage rond uitgebouwd, terwijl gebogen glas werdt aangebracht’. In die beschrijving herkennen we nog steeds het mooie pand Kettingstraat 16, met bloemenversieringen en in de gevel ‘De Goede Bron’. Overigens gebruikte de firma Van Rijswijk & Zoon deze aanduiding niet in advertenties. Het pand is ontworpen door architect Jan Willem Bosboom.
Van Rijswijk
Hoe ging het verder met de firma Van Rijswijk? In 1909 verhuisde de kwekerij van de Veenkade naar de Laan van Nieuw Oost-Indië. In een advertentie uit 1926 is te zien dat ze ook bloemen verkopen in de Berlage Kiosk op het Buitenhof. In 1928 zet het bedrijf op Oudejaarsdag nog een nieuwjaarsgroet voor zijn klanten in de Haagsche Courant. Daarna lijken ze van de aardbodem verdwenen, althans ik heb geen meldingen meer gevonden in het krantenarchief Delpher. Maar gelukkig hebben we nog het prachtige pand aan de Kettingstraat, dat een aantal jaren geleden heel mooi is opgeknapt.
Art Nouveau
Zoals al gezegd, de Art Nouveau (ook wel Jugendstil) was rond het jaar 1900 heel populair. In Den Haag kun je daar nog steeds veel van genieten. Vooral tijdens het Art Nouveau Festijn - Den Haag rond 1900, dat van vrijdag 9 t/m zondag 11 juni 2023 plaatsvindt. Tijdens dit evenement kun je deelnemen aan wandelingen, fietstours, rondvaarten, workshops en lezingen. En exposities bezoeken.
Alle informatie is te vinden op artnouveaufestijn.nl
Details
-
Schrijver
Jacqueline Alders -
E-mail
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. -
Fotobijschrift
Kettingstraat naast de Passage. Foto: Willem Vermeij, Dienst Stedelijke Ontwikkeling, collectie HGA -
Editie
9-2023