Skip to main content

Genieten van Meer en Bos in het voorjaar

We genieten natuurlijk iedere dag van het vele, mooie groen in Den Haag. Maar ik geniet er in het voorjaar toch het meest van. Tijd dus om weer eens een Haags park onder de loep te nemen: Meer en Bos, ingeklemd tussen de Laan van Meerdervoort en de Machiel Vrijenhoeklaan. 

Een echt meer

Het bekendste water van Den Haag is natuurlijk de Noordzee en we hebben ook de nodige grote vijvers, zoals de Hofvijver en de vijver in het Haagse Bos. Maar we hebben ook een echt meer, namelijk het Segmeer, ook wel omschreven als het Wijndalermeer. Op een kaart uit 1712 staat het aangeduid als ’t Seg Meertje. Dit duinmeer ligt in een duinbos waar volgens opgravingen in de bronstijd en in de tijd van de Batavieren al mensen woonden. Het huidige park Meer en Bos is een klein restant van dit ooit grotere duinbos.

Eigenaren

Het is bekend dat in 1606 een zekere Maarten Adriaanszoon van der Voort dit visrijke meer aankocht, samen met vijftig morgen land. Een morgen land was overigens de hoeveelheid land die een boer in een morgen kon omploegen. In 1644 werd Adriaen van der Mijle de nieuwe eigenaar. Hij was aangetrouwde familie van Jacob Westerbaen en die had het landgoed Ockenburch gesticht. De families trokken regelmatig met elkaar op. Later is het landgoed nog eigendom geweest van de bekende familie Cats. In de twintigste eeuw kwam het park in bezit van de gemeente.

Bebouwing en inrichting

Een royaal en rijk aangelegd buiten als Zorgvliet of Clingendael is Meer en Bos waarschijnlijk nooit geweest. Op de kaart uit 1712 is de Meer Woning aangeduid, nu beter bekend als Taverne Meer en Bosch. De boeken en websites die ik heb geraadpleegd zijn het niet eens of er nog een ander (groot) landhuis op het landgoed heeft gestaan.

De opbouw van de tuin is nog goed te herkennen. Vanaf de plek waar ooit de vijver was (nu vrijwel leeg), lopen vier lanen en één diagonale beukenlaan. Eind achttiende eeuw is om een gedeelte van het park een aarden wal aangelegd, waar je nu mooi overheen kan lopen. De precieze reden voor de aanleg van deze wal is niet bekend. Maar meestal werd dit aangelegd om stuifzand buiten te houden en om te voorkomen dat wild het park in kwam dat vervolgens de bomen kaal vrat.

Vogels

De watervogels op het Segmeer zijn zeer zichtbaar. Wat meer verstopt zitten de vogels op de speciale vogeleilanden. Dat zijn vogelrustgebieden die worden beheerd door de Haagse Vogelbescherming. De Vogelrustgebieden zijn speciaal ingericht en beplant om zoveel mogelijk vogelsoorten broedgelegenheid en voedsel te bieden. In het broedseizoen worden de vogels nauwgezet geteld door de beheerder. Die is dan de enige die het rustgebied in mag.

Begroeiing

In het voorjaar valt er veel te genieten in Meer en Bos. Eerst bloeien de sneeuwklokjes, later komt de bosanemoon. En op een gegeven moment heb je de indruk dat er iemand in het park bezig is uien te snijden. Dan ruik je daslook, dat op diverse plekken te vinden is. Afhankelijk van het weer, kleurt het park in april of mei paars van de boshyacinthen. Een mooie reden om ook dit Haagse park in het voorjaar te bezoeken. 


Details

  • Schrijver

    Jacqueline Alders
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    De bijna lege vijver
  • Editie

    06-2020

Meest gelezen artikelen