Skip to main content

Een feest om nooit te vergeten

Zoals onze trouwe lezers wel zullen weten, wordt in de rubriek ‘Haagse Geluiden’ een keer per maand de roemruchte muziek uit de jaren vijftig, zestig en zeventig besproken. Van bekende bands tot dansgelegenheden, van muziekwinkels tot platenzaken. Ditmaal een extra uitgebreide bespreking van het bijzonder populaire evenement ‘De Haagse Beatnach’, dat plaatsvond in de zomer van 1980.

Het ontstaan van de ‘nach’

Initiatiefnemer van de ‘Nach’ was Ruud van Dulkenraad, voormalig hoofdredacteur van het blad Muziek Expres. Het idee is ontstaan naar aanleiding van het KRO-radioprogramma ‘De Haagse Nacht’ in 1979, waarin presentator Harry de Winter sprak met voormalige Haagse muziekhelden. Het werd een negen uur durende Beat-marathon in de Houtrusthallen, waar bijna alle grote Haagse Beatgroepen uit de roemruchte jaren zestig aanwezig waren. Het grootse evenement vond plaats van 13 juni 1980 (20.00 uur) t/m 14 juni (05.00 uur). Het bracht een schok teweeg in Beatstad nummer één. De vijfduizend beschikbare kaarten waren binnen tien dagen uitverkocht. De Plu’s en Kikkers (uiteindelijk 8.500) werden opgeroepen om de leren laarsjes, minirok, Clarks, Puchs, buikschuivers en Mobylettes uit de mottenballen en/of kelders te halen. Maar de goed gesitueerde dertigers kwamen met de taxi of in luxe auto’s. Het werd een grandioze ‘trip to Memory Lane’, waar in Den Haag nog lang over gepraat werd. Veel vriendschappen uit de zestiger jaren werden hernieuwd. De Beatgroepen werkten mee tegen een lichte onkostenvergoeding en de poen die overbleef was bestemd voor de ‘Stichting Open Jongeren Centra Schilderswijk’, met het idee om één of meerdere jongerencentra met oefenruimte voor bands te realiseren. De jeugd in de jaren zestig kon naar tientallen dansgelegenheden, onder andere de Marathon, Eekhoorn, Zuiderpark, Drie Stoepen, De Haard, Club 192 en Scheveningen. De jeugd in de jaren tachtig had alleen Het Paard (van Troje). Dat was voor Den Haag – en zeker voor de Schilderswijk – schandalig weinig. Deelnemende bands waren: Daddy’s Act met Hu (Hu a/t Hilltops), Incrowd, Indiscrimination, Kick, Livin’ Blues, Nicols, Scarlets, Peter a/t Blizzards, Pee White a/t Magic Strangers, Q ’65, Sandy Coast, Shocking Blue, Shoes, Subterraneans, Willy a/h Giants en The Golden Haigs. Het geheel werd gepresenteerd door Peter de Wit (Pee White). Inmiddels is de Haagse Beatnach-krant, evenals de poster, een heus collectors item.

De beste acts van de Beatnach’

Zonder andere acts tekort te doen – het niveau lag hoog – waren wat mij betreft de top-acts die avond: Kick, Q’65 en The Golden Haigs. Deze laatste, een gelegenheidsband van Peter de Ronde en Frans Krassenburg (ex-Earrings) met Rob v.d. Zwan, Jaap Mossel (ex-Haigs), Bram Aarsbergen (ex-Scarlets) en Aat den Dulk (ex-Pirates) was het klapstuk van de avond. Frans zong de eerste vijf hits van The Golden Earrings zoals hij ze nog nooit had gezongen. Volgens eigen zeggen had hij niet hoeven zingen, het enorme publiek zong alle nummers woord voor woord mee en hij was compleet ‘stoned’ van het succes. Ze hebben naar aanleiding van dit succes nog een single opgenomen Baby, what you gonna do en opgetreden op het ‘Voorhout Festival’. The Kick met John Bakker, Klaas v.d. Wal, Henk Janzen, Beer Klaasse, Felix Bastiaanse en Hans van Oosterhout, oogsten met hun nog steeds ruige show weer veel succes. Toen Hans middels een sprong van het podium dichterbij het publiek wilde komen, was hij vergeten dat het podium nogal hoog lag en brak hij het een en ander, wat hem zo’n dertien jaar geleden bij een optreden ook al eens was overkomen. Q65 met Willem Bieler, Peter Vink, Frank Nuyens, Joop Roelofs en Jay Baar was alleen maar beter geworden, het was weer die geweldige ‘auwe rauwe’ Q, met een zichzelf overtreffende Wim Bieler, die alle Q-hits de revue liet passeren in zijn unieke Haagse Engels. De beroeps Hagenees deed de aankondiging van de nummers in het Haags en vroeg na elk nummer: “Vijje ’t leuk?”

De Haagse Beatnach’ is onder andere vereeuwigd op een dubbelalbum (LP, met een prachtig Plu/Kikker hoes van Freek Henkes), op cd en dvd én is op radio en tv geweest. De toenmalige burgemeester van Den Haag, Frans Schols, mocht op 20 september 1980 uit handen van Frans Krassenburg een denkbeeldige cheque ontvangen van 50.000 gulden, bestemd voor bovengenoemd jongerencentrum, wat er overigens nooit is gekomen. Het geld is door de organisatie besteed aan diverse kleinschalige projecten. In 2005 is getracht een tweede Haagse Beatnach’ te realiseren, maar dat is uiteindelijk niet van de grond gekomen.


Details

  • Schrijver

    Robert Mindé
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    De Haagse Beatnach op dvd
  • Editie

    7-2021

Meest gelezen artikelen