Skip to main content

Voorpagina

Pulchri pakt uit ‘Voorhout Monumentaal 2021’


De mooiste laan van Europa, het Lange Voorhout, is deze zomer tot 14 september zo mogelijk nog indrukwekkender. Dat hebben we een beetje te danken aan Hendrik Willem Mesdag, de schilder van de Haagse School die we nu nog kennen van zijn wereldberoemde Panorama in de Zeestraat en het Mesdag Museum aan de Laan van Meerdervoort. 

In 1998 is de primeur: een beeldententoonstelling op het Lange Voorhout. De organisatie van deze expositie is in handen van de stichting Den Haag Sculptuur. De stad bestaat 750 jaar en de gemeente investeert fors. Twee maanden lang staan hier 45 kunstwerken. Het is dan de grootste moderne kunstexpositie in ons land, ooit gehouden. Veel lezers zullen zich nog de ‘Nana Blum’ van Niki Saint Phalle herinneren, die metershoge, citroengele dansende dame in dat kleurrijke badpak, voor het paleisje van koningin Emma. Voor het vervoer vanuit Frankrijk is het leger ingeschakeld. Die opdracht komt goed uit, want het leger zit verlegen om oefenopdrachten. Vanwege het grote aantal bezoekers en de enthousiaste reacties besluit de gemeente het initiatief voort te zetten en in de zomer van 1999 maakt Den Haag kennis met de Britse hedendaagse beeldhouwkunst. 

In 2011 neemt Beelden aan Zee de organisatie over van Den Haag Sculptuur en vanaf dat moment bewonderen Hagenaars kunstwerken uit achtereenvolgens China, Zuid-Afrika, Rusland, Frankrijk, België en Brazilië. In 2016 hangt Beelden aan Zee wegens het gebrek aan gemeentelijke subsidie de lier aan de wilgen en blijft het een paar jaar stil op het Lange Voorhout. In de zomers van 2018 en 2019 kijkt Den Haag naar zandsculpturen. Anno 2020 lijkt de beeldententoonstelling op het Voorhout geschiedenis. En dan verschijnt Pulchri op het toneel. André van Lier, Pulchri-lid, vraagt eind 2020 samen met Pulchri-voorzitter Marieta Reijerkerk bij de gemeente subsidie en een vergunning aan voor een beeldententoonstelling op het Voorhout. De vergunning komt uiteindelijk, de subsidie blijft achterwege. Vanaf dat moment blijkt de daadkracht en de onderlinge Pulchri-saamhorigheid. André van Lier: “Geen bergen opwerpen, waar je vervolgens niet meer overheen kunt, maar beginnen met de organisatie. En niet enkel uit financieel oogpunt, maar ook omdat we wel wat chauvinistischer mogen zijn, hebben we gekozen voor uitsluitend Nederlandse kunstenaars.” 

Op het Voorhout staan nu 20 grote beelden van Nederlandse kunstenaars waarvan ruim driekwart is gemaakt door de eigen Pulchri-leden. In de tuin van Pulchri nog eens 21 – kleinere – beelden. Marieta: “‘Voorhout Monumentaal’ past ook bij Pulchri. We zijn een dynamische vereniging, we hebben meer dan 60 toegankelijke gratis tentoonstellingen per jaar en we zijn trots dat we ons op deze manier aan Den Haag en Nederland kunnen presenteren.”

Vanuit de Parkstraat bezien, start de expositie met het viereneenhalve meter hoge beeld van Van Lier. De roestkleurige plaat staal heeft in het midden een forse opening, je kijkt dwars door het werk naar de bomen en de lucht, je ziet de schaduw en het licht, de zon, kortom: wat is weggelaten, lijkt alsof het is toegevoegd. Aan de andere kant van het Lange Voorhout sluit het forse geelkleurige werk ‘Verweving’ van Rinus Roelofs de serie af. De samengestelde, wiskundige constructies van Roelofs hebben wel wat gemeen met het werk van Escher in het Paleisje, een paar meter verder.

Was het in 1998 een bak met hagelwit strandzand, nu staan alle werken in een bak met schelpen. De tentoonstelling geeft een mooi beeld van de stand van zaken van de hedendaagse beeldhouwkunst. Er staat zowel figuratief als abstract werk en er is een behoorlijke variatie in materiaal: van brons tot staal en van marmer tot beukenhout. De ‘Caballo’ van Loek Bos, gebaseerd op een werk Pablo Picasso, en de ‘Challenge for Balance’ een drie meter hoog beeld van Aris de Bakker zullen ongetwijfeld publiekslievelingen worden. Het meest intrigerende kunstwerk – smaken zullen verschillen – is dat van Eelke van Willegen. Het is alsof een stuk Noordzeegolf op het Voorhout klotst. In de binnentuin van Pulchri Studio staat de tweede helft van de tentoonstelling. ‘Voorhout Monumentaal’ is een verrassende tentoonstelling georganiseerd door een daadkrachtig Pulchri. Mesdag zou er terecht trots op wezen.


Details

 • Schrijver

  Piet Vernimmen
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  ‘Challenge for balance’ door Aris de Bakker
 • Editie

  12-2021

Meest gelezen artikelen