Skip to main content

Elvis bestormt Haagse Nieuwstraat


Dit keer wil ik de lezer meenemen naar het jaar 1958. Op woensdagavond 24 september stroomt de Haagse Nieuwstraat vol met uitbundige jongeren. Meisjes in petticoats en jongens met vetkuiven verzamelen zich voor nummer 30, waar zich een zalencomplex bevindt waar allerlei activiteiten en festiviteiten worden gehouden. Als de deuren opengaan en het geluid van opzwepende muziek de straat vult, klinkt er luid gejuich. De enthousiaste tieners banen zich een weg naar binnen. Plaats van bestemming is zaal Amigo, waar een Elvis Presley verkiezing wordt gehouden. 

In 1958 is een groot deel van de jeugd in de ban van een nieuwe muziek- en dansstijl. Het opzwepende rock ‘n roll met sterren als Chuck Berry, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Little Richard en Bill Haley. Grootste ster is de heupwiegende Elvis Presley, ook wel de Koning van de rock ‘n roll genoemd. In 1954 neemt hij zijn eerste single op, That’s All Right Mama. Een bescheiden hit, maar de eerste contouren van wat komen gaat zijn dan al zichtbaar. In de jaren die volgen breekt Elvis ieder record. Zijn kenmerkende manier van zingen en dansen zorgen ervoor dat zijn platen als zoete broodjes worden verkocht. Tijdens zijn concerten ontstaan taferelen die nooit eerder waren vertoond. Met name vrouwelijke fans raken in totale extase of vallen in katzwijm als Elvis op het podium een sensuele heupbeweging maakt. Zijn muziek- en dansstijl valt echter niet bij iedere ouder en instantie in goede aarde. Elvis is de eerste artiest die wordt geboycot en zelfs door de politie gefilmd wordt vanwege de in hun ogen verderfelijke wijze van muziek maken en dansen. Maar ondanks al die tegenwerkingen groeit Elvis uit tot een jeugdidool en allereerste megaster.

De Elvis Presley verkiezing waarin gezocht wordt naar de Nederlandse Elvis wordt georganiseerd door de Elvis-fanclub, The Dutch Fans. In de voorafgaande weken hebben 189 kandidaten zich aangemeld, waarvan er uiteindelijk zestien doorgaan naar de eindronde. Voor tweehonderd juichende en joelende jongelui zingen de jeugdige zangers met draaiende heupen, schuddende knieën en knippende vingers vol overtuiging hun favoriete Elvis-lied. Als winnaar wordt de achttienjarige Delftenaar Harry Jongmans gekozen. Met zijn lied Teddy Bear weet hij de titel “Nederlandse Elvis Presley” binnen te slepen. In een interview vertelt de Nederlandse Elvis dat hij sinds twee maanden vurig fan is van de Koning van de Rock. Overigens wordt de zeventienjarige Hagenaar René Nodelijk, de latere oprichter van de bekende Haagse band René and the Alligators, derde. Op YouTube zijn nog bijzondere Polygoon Nieuwsbeelden terug te vinden van deze Elvis-verkiezing (zoek op: Elvis imitatie-wedstrijd 1958).

In de jaren die volgen blijft Elvis onverminderd populair. Maar in de loop van de jaren zestig raakt hij zijn grip op de muziek kwijt. Terwijl Elvis zich met name concentreert op het maken van films bestormen jonge muzikanten, vaak ook fan van The King, met nieuwe klanken de hitparade. Beginnende bands als The Beatles en The Rolling Stones zorgen voor een nieuwe revolutie en worden ongekend populair. Op 8 augustus 1964 geven de Stones een legendarisch concert in het Scheveningse Kurhaus, waarbij de tent letterlijk en figuurlijk wordt afgebroken. Beelden van ontketende fans en wanhopige politieagenten gaan de hele wereld over. Aan het eind van de jaren zestig komt er langzaam een eind aan de Britse invasie. Andere artiesten staan op en weten zich naar de top te zingen. Maar Elvis herpakt zich. Nieuwe hits zorgen voor een heropleving van zijn populariteit. Een succesvolle periode breekt aan. Maar in de jaren die volgen worden de contouren van zijn nadere eind langzaam zichtbaar. 

Ik ben tien jaar oud als ik op woensdagmiddag 17 augustus 1977 voor mijn ouders de Haagse Courant haal bij boek- en kantoor-winkel Transvalia op het Paul Krugerplein. Mijn oog valt op een bericht op de voorpagina. Elvis Presley is op 16 augustus overleden. Als beginnend fan voel ik het verdriet in mij opkomen. In de dagen die volgen wordt het nieuws in de kranten, tijdschriften en op televisie gedomineerd door Elvis. Op de radio wordt doorlopend zijn muziek gedraaid. Elvis- platen vliegen als vanouds over de toonbank en de bioscopen draaien zijn beste films. Anno 2021 is zijn populariteit onverminderd groot. Met fans over de hele wereld. En in Den Haag. Waaronder ondergetekende.

 


Details

 • Schrijver

  Jan Kaffa
 • E-mail

  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 • Fotobijschrift

  ‘The King’ geschilderd door Peter Simonsen, wikimedia
 • Editie

  14-2021

Meest gelezen artikelen