Skip to main content

Haagse BuitenKunst


Als je in de stad loopt of fietst kun je het niet missen: Den Haag is versierd met talloze kunstwerken. Meer dan 550 beelden verrijken ons Haagse leven. Omdat Den Haag én regeringsstad is én de leden van het Koninklijk Huis er altijd een grote rol hebben gespeeld (en nog spelen), is het logisch dat de stad in vergelijking met andere steden veel ‘historische’ standbeelden kent. Denk maar aan Johan van Oldenbarnevelt bij de Hofvijver, Willem II op het Buitenhof, Koningin Wilhelmina tegenover Paleis Noordeinde of Willem Drees aan de Hofweg.

Daarnaast zijn er honderden bijzondere, opvallende, uitdagende en traditionele of juist moderne kunstwerken in de stad te vinden. Net zoals veel andere Nederlandse steden kent ook Den Haag sinds kort voor al die kunstwerken-in-openbare-ruimte een eigen website. De Haagse kunst is door Stroom, de organisatie die verantwoordelijk is voor de kunst in de Haagse openbare ruimte, digitaal verzameld onder de naam BuitenKunst Den Haag: www.bkdh.nl

 De website is nog niet af, maar nu al schitterend. Uiteindelijk komen al de acht stadsdelen aan bod: Centrum, Escamp, Leidschenveen-Ypenburg, Laak, Loosduinen, Haagse Hout, Scheveningen en Segbroek. Op dit moment zijn al van vier stadsdelen de kunstwerken op de site te zien. De rest volgt snel. 

Als je de kunstwerken op bkdh.nl vergelijkt met die van andere steden, dan valt op dat de openbare ruimte vooral gevuld wordt door de ‘eigen’ Haagse kunstenaars. In Den Haag zijn bijvoorbeeld Jaroslava Dankova, Aart van den IJssel, Jan Snoeck, Phil van den Klundert, Rob Pleysier, Bram Roth, Rudi Rooijackers en Theo van der Nahmer ruim vertegenwoordigd. Zeker 200 van de 550 werken in de Haagse ‘buitenkunst’ zijn bijvoorbeeld afkomstig van oud-leerlingen of docenten van de Haagse Vrije Academie. In de collecties van andere steden kom je dus weer heel andere namen tegen.

Dat verschijnsel heeft te maken met de naoorlogse 1%-regeling en met de BKR-regeling die tot midden jaren tachtig voor kunstenaars was ingesteld. Steden steunden via die regelingen de eigen kunstenaars: het was een win-win situatie voor de stad, de bewoners en voor de kunstenaars. Buitenlandse uitzonderingen, zoals De Aartsengel van de Italiaan Marino Marini (1959) zijn op één Haagse hand te tellen. Eigenlijk pas na het jaar 2000 koos de stad vaker voor kunstenaars uit andere landen. 

Meer dan 550 kunstwerken telt de stad. Niet iedereen zal alles even mooi, interessant of verrassend vinden. Dat hoeft ook niet. Mijn eigen top drie? Om te beginnen het Thorbecke-monument van Thom Puckey aan het Lange Voorhout. Dát vind ik een prachtig voorbeeld van eigentijdse figuratieve kunst. Echt een standbeeld uit de 21e eeuw. Een werk dat blijft intrigeren is Room 1999 van Hans van Bentem. Het staat wat weggestopt bij de hoofdingang van de Koninklijke Bibliotheek, daar waar ze momenteel het plein bij de toekomstige Tweede Kamer opnieuw inrichten. Met wat fantasie zie je bij dit kunstwerk de studerende heilige Hieronymus voor de lessenaar op zijn stoeltje zitten. En tenslotte het werk 

(Zonder Titel) van William Speakman. Je kunt het vinden op de binnenplaats bij de Wilhelmina van Pruisenweg 104. Als je aan komt lopen, lijkt het een vormeloze bonk grijs graniet, maar dichtbij komend, heeft het werk nog het meest weg van een elegante, fragiele damesschoen met stilettohak. Mooi hoe kunst je op het verkeerde been kan zetten.

Net zoals andere steden dat doen, nodigt ook de Haagse bkdh.nl inwoners uit om contact op te nemen als de site een beeld ‘mist’, of als bewoners extra informatie over een kunstwerk hebben. Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Details

  • Schrijver

    Piet Vernimmen
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    Thorbecke, Thom Puckey, 2017. Lange Voorhout
  • Editie

    16-2021

Meest gelezen artikelen