Skip to main content

Rondje door de Molenstraat

In een eerder nummer van deze mooie krant liep ik in gedachten van het Noordeinde naar de Prinsestraat. Nu ga ik langs de overkant weer terug. In het hoekpand - eigenlijk was de entree in de Prinsestraat maar de etalage in de Molenstraat, daarom wil ik hem toch benoemen - zetelde eerst een winkel waar sportvissers bijna altijd wel hun hengeltje konden uitgooien. Later kwamen Frank & Marion Vrolijk die met hun En Garde de Molenstraat op de kaart zetten bij alle professionele en amateurkoks uit Den Haag en omstreken.  

Op nummer 63 startten begin jaren negentig Justine en Nicolette - twee leuke jonge meiden - de erg leuke lunchroom Juni, die liep als een trein. In 2001 werd de lunchroom overgenomen door Mirjam Nieuwenhuis. ‘s Avonds kon je bij de buren (Cleopatra) op 65a een prima shoarma-schotel eten. Aan de andere kant van Juni zat een theosofische boekhandel. Ik weet niet of veel theosofisten iets kwamen kopen, volgens mij was de winkel alleen op zaterdag open. De mevrouw achter de toonbank was in ieder geval alleraardigst. Later werd het pand bij het Parkhotel getrokken. Dit prachtige zakenhotel gaf vooral de Molenstraat, maar eigenlijk de hele buurt, het aanzien wat het verdiende. Ik herinner mij manager de heer Vosmaer als zeer correcte man en ook met zijn opvolgster mevrouw Keukenbring kon ik goed door één deur. In de keuken zwaaide mevrouw Pannenkoek (haar echte naam) de scepter. Ze was streng maar rechtvaardig. Samen met haar staf zorgde zij ervoor dat het ontbijt tot in de puntjes was geregeld. Na een grote verbouwing van het hotel in 1989 kwamen er twee winkels bij in de straat: antiquair Maarten Preuts en de Haagse Ooievaar, gericht op stadstoerisme. Later kwamen Seta Fiori zijden bloemen en de Tijdspiegel antieke klokken verkopen. Laatstgenoemde zat er in 2002 nog en Seta is verhuisd naar de Papestraat.

Vervolgens zat naast de garage van het Parkhotel, op nummer 43, Ton Goedman; de meest kleurrijke winkel in de straat, waar je alle kleuren verf kon kopen. Eind 2001 stopte Ton. Hij deed zijn zaak over aan Jeroen die nog een paar jaar doorging. Voor stempels in alle soorten en maten ging je naar Ben en Kari Wartna. Vanaf 1909 winkelde de familie Wartna al in de Molenstraat. Eerst op nummer 51 later op nummer 30, en sinds 1955 naast Ton. In 2002 verhuisden ze naar Voorschoten, waar in 2007 - door gebrek aan opvolging - een eind aan het bedrijf kwam. Natuurlijk mag ik Louis de haarkunstenaar niet vergeten! Toen François stopte met knippen en scheren, kwamen de dames die daar eerder op zaterdagochtend buiten stonden te wachten nu naar Louis. Zelfs vanuit Wassenaar! Vaak kwamen de klanten van Louis ná het knippen en föhnen ook bij mij in de winkel. Zelf ging ik overigens ook graag naar Louis om mijn haar te laten knippen. Hij wist altijd wel iets leuks uit de straat te vertellen en bovendien was hij een goede kapper! 

Steitner & Bloos was ook zo’n prachtige zaak: een complete woninginrichting door een expert verzorgd, voor een nette prijs. Naast Dick (Steitner) op nummer 35, voordat Bike en Hetty Metsers hun antieke waar aan de man brachten, deden Paul en Anita dat ook.


Details

  • Schrijver

    Martien van Rijn
  • E-mail

    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Fotobijschrift

    De Molenstraat. Foto: Dalí Brückel
  • Editie

    24-2021

Meest gelezen artikelen