Skip to main content

Artikelen: Pagina 5

Tijdens het leeghalen van een doos waarin papieren van mijn vader zaten, vond ik een map waarin onder andere een heel grote…
Kaprun - een Oostenrijks bergplaatsje bij Zell am See - is een geliefd ski-oord. Het ligt aan de voet van de Kitzsteinhorn…
Zingen kan ik niet, maathouden net zomin en als ik fluit is het vals. Tenminste, dat beweren mijn gezinsleden. Toch ben ik o…
Op landgoed Clingendael, gelegen tussen Den Haag en Wassenaar, gaan historie en natuur harmonieus samen. In het eeuwenoude d…
Onlangs is de biografie van Godfried Bomans verschenen. Laat ik vooropstellen dat het schrijven van een biografie geen eenvo…
Op de Algemene Begraafplaats van Den Haag liggen vele prominente personen begraven. De meeste grafmonumenten zijn sober van…
We zijn er vast met bus 23 naartoe gereden, want een auto hadden we niet en fietsen was te gevaarlijk: het strand van Scheve…
In ons familiealbum zit een foto van een groepje muzikanten, gemaakt in Den Haag rond 1940. De zittende man in het midden, m…
Staand op de kruising van de Leyweg met de Volendamlaan is een klein parkje te vinden die op het eerste oog weinig bijzonder…
Den Haag heeft veel beelden en monumenten waarvan sommige een bijzondere geschiedenis hebben. Een daarvan is een gedenkteken…
In de donkere dagen van december bouwt de spanning naar Kerstmis zich langzaam op. De winkelstraten zijn sfeervol verlicht…
Ja, mijn vader werkte niet OP, maar BIJ Het Binnenhof, een van de dagbladen die toentertijd in de hofstad verscheen. Het was…
Het is een van die typische zaterdagochtenden. De lucht is fris, maar niet te koud, de bladeren verkleuren langzaam in de wa…
Den Haag huisvest niet alleen de regering, maar ook de mensen die de regering ondersteunen. Een ambtenarenstad dus. Bovendie…
Bovenstaande titel verwijst naar het lied In Den Haag is een laan dat de Haagse zangeres Conny Vandenbos in de jaren zeventi…
Het was in het begin van 1978 dat ik voor Color Film Center Laboratorium in Den Haag ging werken. Het bedrijf was gevestigd…
Mijn opa Jan Kuijper (1885) woonde op de Houtmarkt 32A, in een oude Koetsierswoning met stal. Gedurende vijftig jaar was hij…
Bovenstaande zin staat in het artikel dat ik voor De Haagse Tijden van 19 maart 2024 schreef. De schrijfster en dichteres Cl…
In het vroege voorjaar van 1961 zei mijn moeder ’s avonds aan tafel: “We gaan woningruil doen.” Vanaf dat moment werd alles…
Op dinsdagmiddag 19 februari wordt Hendrika Winkelman begraven. Om twee uur vertrekt de begrafenisstoet onder grote belangst…
Kent u de Horsten? De wat? De Horsten. Verscholen in het groen… op de koninklijke landgoederen de Horsten, tussen Wassenaar…
Engelenburgstraat woensdag 13 februari 1924. Het is een ijskoude middag als groentehandelaar Roelof Winkelman omstreeks één…
Dit jaar vindt voor de twintigste keer de Nederlandse Veteranendag plaats. Dit feestelijke evenement, waarop erkenning en wa…
Vorig jaar, op dinsdagavond 25 april, overleed in zijn geliefde Den Haag op 87-jarige leeftijd onze lieve Paul. Den Haag ver…
Altijd is er zorg geweest voor mensen die krankzinnig genoemd worden. Het klassieke woord ‘krankzinnig’ (ziek van zinnen) wo…
Op zaterdag 7 september 1889 zag Albert Plesman het levenslicht aan de Balistraat in Den Haag. Samen met zijn ouders en zes…
“August Klawer, beeldhouwer”, zo placht hij zich voor te stellen. Kort en bondig, maar veelzeggend. Hij zal een opvallende v…
Ik zal veertien of vijftien jaar zijn geweest en wilde perse een avontuurlijke vakantie beleven. De vakantie met mijn ouders…
Voorjaar De zon brak door de barre voorjaarslucht. Plotseling kantelde er een vogelvlucht. Op de aarde smolt de dungezaaide…
Vanuit het zolderraam van mijn huidige woning in Zoetermeer zag ik wekelijks de voormalige SRV-wagen van Jan Vermeulen overs…
“Ik herinner me nog een gezin. Vader, moeder, twee kinderen. Die werden gestuurd door de sociale dienst. Ze leefden op een h…
Mijn grootouders hadden vier kinderen, drie jongens en een meisje. Toen die drie jongens zelf ouder werden, besloten ze de n…
Met genoegen las ik enige tijd geleden de belevenissen van een luitenant die werk­zaam was in het Militair Hospitaal in de M…
De ene keer is vader de grootste schrik die ik ken, de andere keer streelt hij me over mijn haren en noemt hij me zijn lieve…
Nederland is vertrouwd met het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam. Ieder jaar vindt daar de herdenking van de oorlogs…
Ik stam uit een katholiek gezin; mijn derde voorletter is dan ook de M van Maria. Kerstmis was voor ons, uiteraard, een hoog…
Hagenaar Toon de Graaf zat als jonge marinier op het marine­schip De Zeven Provinciën toen daar op 4 februari 1933 een muite…
Vrijwel onaangeroerd, 429 jaar oud, midden in de stad. Het is een plek die geschiedenis ademt. De historie van de Joodse inw…
De geschiedenis van Halloween begon vele eeuwen geleden bij de Kelten in Ierland en Engeland. Zij geloofden dat op ouderejaa…
Een vriend van mij die de geschiedenis van Scheveningen en Den Haag bestudeert, vertelde mij dat Geest een van de oudste str…
Terwijl ik door een van de lange gangen van de Kweekschool van het Haags Genootschap liep, hoorde ik dat er iemand in het mu…
Begin jaren negentig ontstond met de bebouwing van de Zandzeggelaan, Zeewindelaan, Pyrolalaan, Driedistellaan en Muurpeperla…
De aanleiding van dit artikel is het boek dat ik schreef over kasteel De Binckhorst en het gebied waarvan het de naamgever i…
Scoutinggroep De Mohicanen, gevestigd in de Bosjes van Pex in Den Haag, hebben al sinds vlak na de oorlog een band met een E…
Wie er nu door heen wandelt of fietst ziet het er niet aan af, maar het Haagse Bos behoort met de Haarlemmerhout tot het oud…
Alweer enige tijd geleden schreef ik in een winterverhaal onder meer over het feit dat ik op elfjarige leeftijd een beetje v…
Aan den heer A. F. Hartman, Curacaostraat 16 te ’s Gravenhage. “Het bestuur van het schilderkundig genootschap Pulchri Studi…
Als er één zin is die met regelmaat in het gezin waarin ik ben opgegroeid uitgesproken werd, was het wel de zin ‘Al wat leef…
Wanneer je op de fiets van Wassenaar naar Scheveningen rijdt, zou je het fietspad dat naast de Alkemadelaan ligt kunnen neme…
In De Haagse Tijden van 20 april 2021 schreef ik een bijdrage onder de titel De constitutionele monarchie is zo gek nog niet…
Als ik terugdenk aan de lente in Den Haag (tenslotte de stad waar ik 75 jaar gewoond heb, zeg maar geboren en getogen) denk…
Formeel zou het een kanaal moeten heten, want het is een gegraven waterweg. Toch is de Schenk in het spraakgebruik een rivie…
Winterstilte De grond is wit, de nevel wit, De wolken, waar nog sneeuw in zit, Zijn wit, dat zacht vergrijzelt. Het fijnget…
Den Haag staat bekend om haar vele monumenten en mooie beelden. Zij is daar terecht trots en zuinig op. Soms gaat het echter…
Over de SWEM, het in 1970 opgerichte werkbureau voor langharig werkschuw tuig zoals het in die tijd omschreven werd, zijn al…
In de vorige editie van 27 december stond deel 1 van het verhaal over Bertha Gerritsen, beter bekend als Bloemen-Bertha. Wie…
Ik heb een hobby die naar schatting 1,7 miljoen andere Nederlanders ook hebben: ik zing in een koor. En zo sta ik iedere don…
Het is oktober 1956. Sinterklaas bij de Ornas-kinderen is in zicht. Terwijl het ANP op de radio bericht over studentendemons…
We willen allemaal dat de goden ons gunstig gezind zijn. Maar hoe kom je bij de juiste god in een goed blaadje? Winkeliers e…
In Oslo wordt sinds 1901 ieder jaar de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt. De prijs is prestigieus, de keuze van de laureat…
Vrijdagavond 17 januari 1902. Trein 52 komend uit Duitsland nadert in volle vaart Den Haag. Als de stoomlocomotief met rijtu…
Het is alweer 25 jaar geleden dat deze kreet verstomde toen Dolf Brouwers op 23 september 1997 overleed. Dolf Brouwers wordt…
Prinsjesdag 1957. De traditie van het koffertje dreigde bijna verloren te gaan. Minister Hofstra van financiën had de rijksb…
De afgelopen tijd hebben er in De Haagse Tijden enkele verhalen gestaan over de kantoren van en het werken bij Nationale Ned…
Het straatbeeld in Den Haag is de laatste jaren aardig gewijzigd. Dat komt niet alleen door de groei van het aantal elektris…
Een kijkje in de keuken van een chef-kok Het was pas in de loop van de hongerwinter dat we over de eetbaarheid van bloembol…
De lente van het jaar 1970 brachten wij door op een gehuurde benedenwoning in het Haagse Zeeheldenkwartier. In die jaren was…
In de jaren vijftig en zestig was er voor de jeugd mijns inziens veel te doen. Zo had je de jeugdbeweging, oftewel georganis…
De betekenis van deze titel is: op een onverwachte wijze tot een oplossing komen en dat geeft het ontstaan van dit artikel u…
De verdwenen en vergeten Joodse inwoners van de Bomenbuurt Op 15 juli van dit jaar is het precies tachtig jaar geleden dat…
Hoewel ons koningshuis zeker in vergelijking met andere koningshuizen nooit een echte grandeur heeft gekend, was in het verl…
Het artikel Mijn jeugdjaren in het Haagse van Harry Daudt (De Haagse Tijden van 14 december 2021) deed mij zo terugdenken aa…
Op zondag 24 april 2022 viert de Haagse Jazz Club haar vorig jaar vanwege corona uitgestelde 75-jarig bestaan met een optred…
Op 11 maart 2021 was het afscheid van de Golden Earring, na bijna zestig jaar. De wereldberoemde Haagse rockband hield er me…
Graag wil ik als oud-Hagenaar mijn herinneringen aan de Haagse markt, die volgend jaar al 85 jaar bestaat, nog eens opnieuw…
In september 2021 ontving de 75-jarige theaterfotograaf Pan Sok de speciale Cultuur-oeuvreprijs van de Gemeente Leidschendam…
Op vrijdag 4 februari 2022 beginnen de Olympische Spelen in het Chinese Beijing. De mooiste beelden zullen rechtstreeks de h…
Daniel Gerhard van der Vat is op 15 augustus 1909 in Groningen geboren. Hij komt uit een groot katholiek gezin van zestien k…
Bij het opruimen van familiespullen vond ik enige maanden geleden het zogeheten ‘pokkenbriefje’ van mijn vader in het trouwb…
Met het vallen van de bladeren wordt op het Lange Voorhout, tegenover De Posthoorn, een monument zichtbaar. Het is een geden…
En ineens was daar de oproep van de Stedelijke Ouderen Commissie (SOC) aan inwoners van de gemeente Den Haag om aan te geven…
De Westlandse schilder Leendert Scheltema (1876-1966), die zijn leven lang woonde in wat nu de Haagse wijk Wateringseveld he…
Het citaat, “Bééldende = Afbeeldende kunst”, afkomstig uit het manuscript Ondergang van de beeldende kunst? Een rationele ae…
Als het al zo was dat de bewoners van het Benoordenhout voetballen op straat niet op prijs stelden en daarvoor wel eens de p…
Goed vasthoudend aan mijn vaders lange leren jas achterop zijn brommer, een rood-witte Berini, waren we - ik als twaalfjarig…
Enige tijd geleden schreef ik twee artikelen voor De Haagse Tijden over onze leesgewoonten in de vorige eeuw. Het eerste ver…
Ik kreeg onlangs van een vriend een in 1831 uitgegeven boekje te leen. Als kenner van de geschiedenis van Scheveningen heeft…
Mijn stiefvader, oom Wim, was geabonneerd op de tijdschriften Motor en Motorfiets (of was het Motorsport?). Zelf reed hij bi…
Volgens een bescheiden gedenksteentje in het Kurhaus is hier op 9 juni 1896 het eerste bioscooptheater van Nederland geopend…
Onlangs zat ik wat oude foto´s door te nemen uit mijn kantoortijd en zag mijzelf weer, pijprokend achter mijn bureau zitten…
Mijn vader Frans van Duijn - Hagenaar van geboorte - vertrok in 1938 op zeventienjarige leeftijd na het voltooien van zijn o…
Zo vlak voor het begin van de Olympische Spelen 2021 (eigenlijk 2020) in Japan is het wel aardig om eens stil te staan bij d…
Onlangs hoorde ik via de radio dat er op 12 juni in Veere een overzichtstentoonstelling ter ere van de 150e geboortedag van…
De huidige huizen in de Tullinghstraat zijn zo’n dertig, veertig jaar geleden gebouwd. Daarvoor stond er onder meer een scho…
Pistolen Mary, zo noem ik de vrouw, die in plaats van een schilderij boven de bank aan een antiek geweer de voorkeur gaf. Pi…
Tijdens het schrijven van het artikel over Han G. Hoekstra zocht ik contact met Joke Linders die samen met Janneke van der V…
De reigers zijn grotendeels vervangen door ganzen. Maar toch zitten ze nog wel in de weilanden en langs de sloten die toebeh…
Wat ooit het wandellaantje van Juffrouw van den Bouckhorst heette, wordt vanaf 1870 de looproute tussen de Schilderswijk en…
Twee broertjes uit Morgenstond begonnen een bandje in de kelder van een flatgebouw op de Steenwijklaan. Met een ‘pick-up’ va…
De wijk Rustenburg en Oostbroek maakte deel uit van de voormalige Oost-Escamppolder, die weer onderdeel was van de later opg…
Beste Els, wat een leuk artikel heb je geschreven over jouw jeugd in de Bomenbuurt en Vogelwijk (12 januari 2021, p. 3). Zel…
In dit artikel deel ik graag mijn belevenis in de zestiger jaren omtrent de planning en de uitvoering van de sanering van de…
In 1995 werd ik door het Ministerie van Defensie uitgenodigd om in het kader van vijftig jaar bevrijding van Nederland tien…
Het voorjaar komt er weer aan. Reden genoeg om het geheugen weer eens op te frissen, nu we toch met z’n allen de somberheid…
De Van Hoogstratenschool aan de Spaarwaterstraat 21 in het Bezuidenhoutkwartier kent een bewogen geschiedenis. De school, ge…
Bijna 75 jaar na de Hongerwinter schoot mij te binnen waar de derde, grote rode voorraadbus uit de nalatenschap van mijn oud…
In het boek De Eerste Nederlandse Buitenschool, school achter de duinen staat op bladzijde 128 de zin: ‘Het verzetsmonument…
ot mijn lagereschooltijd woonde ik in de Kritzingerstraat, het laatst op nummer 145. Ik had een klein hokje als slaapkamer…
omer en winter, van ‘s morgens vroeg tot zonsondergang was ik voeger op straat te vinden. Met een korte onderbreking voor et…
In De Oud-Hagenaar van 1 oktober 2013 stond mijn verhaal over de Wagenstraat, de straat waar mijn ouderlijk huis staat en wa…
Als kind hebben we allemaal onze herinneringen. Belevenissen van vroeger die tekenend zijn voor die tijd. Voor mij zijn ze d…
Het was 1953 toen ik naar school ging. Eerst nog in Rijswijk, geflankeerd door mijn twee grote zussen, maar na een jaar wenk…
Met illustreren van boeken en zeker van kinderboeken wordt vaak als een tweederangs kunstvorm gezien en dat is een misvattin…
Vanaf 1930 is het gebruikelijk om de dag waarop de troonrede wordt voorgelezen Prinsjesdag te noemen. Het woord Prinsjesdag…
In mijn in het najaar van 2019 verschenen roman De Hondenkop beschrijf ik twee werelden in het fictieve leven van Janus, de…
Heeft Parijs commissaris Maigret en Amsterdam commissaris De Cock, Den Haag heeft commissaris Aremberg. Een speurder die wel…
Op zondag 1 oktober 1922 besloten elf jongelui de Haagsche Korfbal Vereniging Achilles op te richten ten huize van Theo Lang…
Wie het woord ‘havenkantoor’ in Den Haag hanteert, komt steevast uit bij Bierkade 18B, het gebouw van waaruit de Ooievaart r…
Na het lezen van de drie interessante artikelen over de Dolle Mina’s in deze krant vroeg ik mij af hoeveel bijdragen ik eige…
Wie de titel van dit artikel leest, gaat er al gauw vanuit dat ik het ga hebben over het bombardement op het Bezuidenhout op…
Welke van de vorige minister-presidenten zou het goed gedaan hebben tijdens deze coronacrisis? In ieder geval Piet de Jong…
Johannes Gottfried Goeting oftewel Jan, zoals hij werd genoemd, is op 30 maart 1918 in Den Haag geboren. Zijn vader had een…
Binnen de huidige maatregelen is het toegestaan om naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. Als je dat doet, kun je…
Koning Willem Alexander en zijn gezin wonen er tegenwoordig: paleis Huis ten Bosch. Opgeknapt voor 63 miljoen euro, terwijl…
Via het internet las ik een artikel dat in de Volkskrant van 21 november 2003 stond. In dat jaar verscheen het door Robert M…
Een kunstenaar kan gebruikmaken van vele technieken om zijn of haar ideeën vorm te geven. Eén hiervan is de prentkunst. Het…
In De Haagse Tijden nr. 24 & 25 las ik het verhaal ‘De neven Hendrik (Henk) Kompagne en Geert Pouwels’. Hierop wil ik gr…
In 1940 stonden in Loosduinen twee psychiatrische ziekenhuizen, Rosenburg en Bloemendaal, hemelsbreed nog geen vier kilomete…

De artikelen, verhalen en foto’s in onze krant worden aangeleverd door onze enthousiaste lezers. Komt uw verhaal ook in De Haagse Tijden? Stuur een leuk stuk naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De ingezonden artikelen zullen ook gebruikt worden op de website en sociale media (Facebook, Twitter en Instagram) die aan De Haagse Tijden ter beschikking staan.